Burse - Fonduri mutuale

An greu pentru fondurile mutuale. Un singur fond deschis a bătut inflaţia ca randament în 2022, iar activele au scăzut cu circa 30%, la 17,4 mld. lei

An greu pentru fondurile mutuale. Un singur fond deschis...

Autor: Eduard Ivanovici

07.02.2023, 00:08 3794

Fondurile mutuale, care ar trebui să fie o resursă suplimentară de economisire pentru pensii, pe lângă Pilonul II şi III, cu peste 450.000 de investitori, au suferit o scădere a activelor de 31% în 2022 Un singur fond, mai sofisticat, a bătut piaţa – Audas Piscator, cu active de sub 1 mil. euro.

Audas Piscator, fond deschis cu grad ridicat de risc şi active de circa 900.000 de euro, care investeşte în instrumente financiare cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi instrumente sofisticate tranzacţionate pe piaţa locală, cât şi pe bursele externe, a fost singurul fond deschis local care a înregistrat în 2022 un randament peste ritmul inflaţiei de 13,8%, respectiv 25,5% în anul războiului din Ucraina şi preţurilor istorice la energie.

Dinamica a venit în contextul în care activele tuturor administratorilor de fonduri au coborât puternic pe fondul valului de retrageri şi scăderii valorii activelor, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, a pierdut circa 11% în 2022.

În ultima lună de anul trecut, fondurile deschise locale au înregistrat ieşiri nete de 262 milioane de lei, fiind vizate fondurile de bonduri şi instrumente cu venit fix

(128,6 milioane de lei), fondurile reunite sub categoria „alte fonduri“ (85,3 milioane), cele diversificate (28 de milioane) şi cele de acţiuni (20,8 milioane), în vreme ce fondurile de randament absolut au afişat intrări nete de 400.000 de lei.

Activele nete ale celor 91 de fonduri deschise locale au scăzut în decembrie cu 1,7% la 17,4 miliarde de lei. Declinul din 2022 a fost de 31,2%, în vreme ce investitorii au reacţionat la provocările generate de înăsprirea condiţiilor economice, majorarea ratelor dobânzilor şi incertitudinile geopoli­tice provocate de războiul ruso-ucrainean.

A doua cea mai bună performanţă de anul trecut revine fondului BT Energy, administrat de BT Asset Management, investind în companii energetice din Europa şi Statele Unite. Fondul are cel mai ridicat randament pe un orizont de timp de 36 de luni – 44,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO