Burse - Fonduri mutuale

Analistii: BRD nu va fi afectata de pierderile Societe Generale

25.01.2008, 19:19 33

Analistii marilor case de brokeraj de la Bursa considera ca operatiunile BRD nu vor avea de suferit de pe urma pierderilor raportate de actionarul majoritar al bancii, Societe Generale.
Actiunile BRD au inchis sedinta de tranzactionare de ieri in crestere, desi au intrat la tranzactionare in scadere cu aproape 4% dupa ce banca-mama, Societe Generale, a anuntat ca a pierdut 4,9 mld. euro ca urmare a tranzactiei frauduloase realizate de un trader al bancii. Revenirea actiunilor BRD a descatusat si celelalte actiuni din piata, SIF-urile castigand in medie 5% pana la finalul sedintei de tranzactionare.
"Cred ca o parte din investitori se asteptau la acest anunt, intrucat au circulat zvonuri pe piata vestica de cateva zile despre posibilele prierderi ale Societe Generale. Actiunile Societe Generale, cat si cele ale Komercni Banka, subsidiara sa din Cehia, au scazut puternic in ultimele zile, la fel ca si actiunile BRD, deci cred ca informatia se regaseste deja partial in pret", sustine Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital al ING Romania.
Actiunile BRD au pierdut in primele trei sedinte de tranzactionare ale saptamanii circa 12%, in conditiile in care primele zvonuri despre pierderile descoperite de Societe Generale au aparut la sfarsitul saptamanii trecute.
Scaderea actiunilor BRD a venit insa in contextul in care toata piata a inregistrat scaderi puternice pe fondul stirilor negative de pe pietele externe. Totusi, volumul tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de aproape doua ori mai mare decat in zilele obisnuite.
Florin Ilie considera ca activitatea BRD nu va fi afectata in mod semnificativ.
"BRD este inca cea mai profitabila banca din Europa Centrala si de Est si cred ca va rezista operational". Opinia sa este impartasita si de analistii celorlalte societati de brokeraj importante de pe Bursa.
"Cred ca impactul pierderilor raportate de Societe Generale va fi minim sau niciunul asupra BRD. Banca are o baza de depozite solida si nu are nevoie de refinantare imediata", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al CA IB Securities.
"Consideram ca efectul asupra costurilor de refinantare ale BRD va fi unul limitat, in conditiile in care finantarile de la banca-mama reprezinta mai putin de 10% din totatul datoriilor", arata si analistii Raiffeisen Capital&Investment.
Actiunile BRD au fost printre cele mai puternic afectate de corectia de la inceputul anului, pierzand 28% fata de nivelul de la sfarsitul lui decembrie 2007, in ciuda cresterii peste asteptari a profitului net raportata pe primele noua luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO