Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că greutăţile Greciei aduc oportunităţi de acumulare pe Bursă

Analiştii cred că greutăţile Greciei aduc oportunităţi de acumulare pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

30.06.2011, 00:03 1048

Bursa a crescut cu 0,33%, în linie cu pieţele externe, însă ceimai mulţi in­vestitori au continuat să fie prudenţi latran­zac­ţionare, astfel că titlurile Fondului Proprietatea (FP) aucontinuat să asi­gure cea mai mare parte a rulajului.

Viteza cu care se vor reduce îngri­jo­rările legate desustenabilitatea da­toriilor unor ţări din zona euro va mişca însens pozitiv şi interesul pentru pieţele de acţiuni, dar sce­nariulde bază este unul pozitiv, cu o revenire mai lentă a in­teresuluiinvesti­to­rilor decât se anticipa cu trei-şase luni în urmă, adeclarat şeful Departa­men­tului de Cercetare Pieţe de Capital alBCR Mihai Căruntu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 0,37%, iar indiceleBET-FI a crescut cu 1,97%.

În pofida unor voci tot mai pe­si­miste, scenariul unei crize deîncredere si­mi­lare celei din 2008 este foarte greu de crezut şiatunci atitudinea faţă de ajus­tări suplimentare (5%-10%) alecota­ţiilor acţiunilor la BVB trebuie să fie mai degrabă privită caoportunităţi de cumpărare. Evaluarea actuală a Bur­sei per ansamblunu indică în niciun fel că ea ar fi scumpă, profitablitateaafe­rentă anului trecut fiind rezonabilă şi în acord cu faptul căeste evaluată în pre­zent cam la valoarea capitalurilor pro­priiale companiilor listate. În plus pentru majoritatea companiilorimpor­tan­te listate nivelul serviciului datoriei este sustenabilraportat la profita­bi­li­ta­tea operaţională, a conchisCăruntu.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au con­semnat al doilea rulaj dinpiaţă, de 4,4 mil. lei, iar cotaţia a stagnat la 0,381 lei.

Succesul ofertei Petrom va fi con­di­ţionat de nivelul deatractivitate din partea investitorilor instituţionali străini, înbună parte a unora care nici mă­căr nu au prezenţă semnificativă pebursa de la Bucureşti. Ca atare, nu va fi vorba în bună parte derealocarea unor ca­pitaluri de pe piaţa locală, ci miza este cătreatragerea de capitaluri noi. Cât pri­veşte investitorii români deretail, este greu de crezut că aceştia vor mo­bi­li­za sumesemnificative raportat la di­men­siunea ofertei Petrom de peste 500de milioane de euro, a comentat Căruntu.

Titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la închidere la0,5395 lei, preţ în creştere cu 2,18%.

Cred că lunile următoare când piaţa va trebui să absoarbăpachetul de 12,5% atribuit foştilor proprietari este o pe­rioadăfoarte bună de acumulare de titluri FP, care nu se vor maitranz­ac­ţiona prea mult timp la un preţ mai mic de 0,55lei/acţiune. Să nu uităm că de la listare cota investitorilorinsti­tu­ţionali în capitalul FP a crescut de la 19% la peste 31%,deci există un interes foarte clar al insti­tuţionalilor străinipentru FP. Şi micii investitori de retail români ar putea să mizezepe o astfel de strategie cu condiţia să aibă răbdare şi nervi tari,a afirmat ana­listul.

La ora 13:33 au fost realizate trei tran­zacţii speciale cuacţiuni SIF Oltenia (SIF5) - 1,7 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) -1,4 milioane lei şi Banca Tran­sil­vania (TLV) - 1 milion delei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care au câtigat ieri 7%, iarfamilia Cercel, acţionarul majoritar al companiei, a achiziţionatun pachet de 101.500 de titluri de pe piaţă după ce vânduseanterior o participaţie importantă din companie.

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 2,2% peBursă şi au ajuns să se tranzacţioneze la un preţ de 0,5395lei/unitate. În şedinţa anterioară acţiunile Fondului au câştigat1,9%. Conducerea OIL Terminal a respins cererea conducerii FP de ainclude pe ordinea de zi o propunere privind criteriile de alegerea evaluatorului terenurilor companiei.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu aprecieri uşoare de 0,3% pe indicele S&P500. Avansul burselor europene s-a mai redus spre finalul şedinţeila circa 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO