Prima pagina

Analistii, multumiti de pierderile Petromidia

15.08.2008, 20:52 16

Rezultatele raportate de Rompetrol Rafinare (RRC) pe trimestrul al doilea din acest an s-au plasat peste majoritatea estimarilor analistilor, care spun ca acestea sunt in general bune, in conditiile in care compania a reusit sa faca profit din rafinare in ciuda pretului record al petrolului.
Petromidia a raportat pe trimestrul al doilea din acest an o pierdere consolitata de 0,3 mil. dolari, fata de un castig net de 16,5 mil. dolari in aceeasi perioada din 2007, potrivit standardelor interntionale de contabilitate (IFRS).
De altfel, Petromidia a fost printre putinele companii de pe Bursa cu o evolutie pozitiva, pe o piata care a inregistrat o noua zi de scarede.
Profitul operational al Petromidia s-a majorat in intervalul aprilie-iunie cu 24%, ajungand la 71,4 mil. dolari.
Rezultatele au fost usor peste asteptarile analistilor ING Bank, care estimau un profit operational de 63 mil. dolari si apreciau ca rafinaria va incheia trimestrul cu o pierdere de
5 mil. dolari.
Segmentul de rafinare a adus companiei un castig de 49,2 mil. dolari in trimestrul al doilea din acest an, rezultat cu 50% peste cel din perioada similara a anului trecut.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a marjelor mai mari din rafinare, care au urcat de la 30,4% in primele sase luni din 2007, la aproximativ 32,2% in primul semestru din acest an.
"Profitul operational raportat de Rompetrol Rafinare este unul bun daca luam in calcul actualele conditii de piata. Segmentul de rafinare a fost ajutat de mai multi factori, printre care un nivel record de prelucrare a materiei prime procesate, diferenta mai mare intre pretul titeiului de tip Brent si cel Ural, respectiv o eficienta mai mare pe rafinare", potrivit unui raport al societatii de brokeraj Raiffeisen Capital Investment (RCI).
Pe de alta parte, analistii ING considera ca rezultatele operationale au fost ajutate si de diferentele favorabile din reevaluarea stocurilor de produse petroliere ale Rompetrol, in conditiile cotatiilor record ale acestora.
Rezultatele bune pe rafinare au fost compensate de pierderile Petromidia din activitatea financiara si din segmentul de petrochimie, care au "mancat" tot profitul companiei.
Pierderile financiare ale Rompetrol Rafinare s-au ridicat in trimestrul al doilea la 34,4 mil. dolari, iar segmentul de petrochimie a adus un rezultat negativ de 10,8 mil. dolari.
Pierderile de pe partea financiara a companiei au fost cauzate de dobanzile platit la volumul mare de credite contracte, ce s-au ridicat la 460 mil. dolari si intr-o foarte mica masura diferentelor de curs valutar, care au adus pierderi de 0,3 mil. dolari, apreciaza analistii de la ING.
Cifra de afaceri consolidata a Petromidia a crescut de peste doua ori in aceeasi perioada, ajungand la 1.185 mil. dolari, in special pe fondul avansului cotatiei petrolului, dar si al vanzarilor mai mari.
Petrolul Brent si cel Ural au inregistrat in trimestrul al doilea un avans de 76% si respectiv 78%.
Compania a procesat in perioada aprilie-iulie 1,14 milioane de tone de materie prima, mai mare cu 7% fata de trimestrul precedent. Datele nu pot fi comparate cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, din cauza faptului ca activitatea Petromidia a fost sistata atunci doua saptamani pentru revizie, spun analistii Raiffeisen.
Marja de profit operational s-a redus la 2,9%, de la 7,1% in trimestrul al doilea din 2007, ca urmare a costurilor mai ridicate cu materia prima, care au afectat toate segmentele de activitate ale companiei.
Analistii de la ING apreciaza ca trimestrul al treilea este mai putin favorabil pentru Petromidia, in conditiile scaderii marjelor de rafinare, iar castigurile din reevaluarea stocurilor de produse petroliere este putin probabil sa se mai repete in viitorul apropiat.
Acestia mai spun ca asteptarile privind o oferta voluntara de preluare venita din partea actionarului majoritar reprezinta principalul factor pozitiv in ceea ce priveste actiunile Rompetrol.
Titlurile Rompetrol erau usor in crestere pe parcursul zilei de ieri, pana la un nivel de pret de 0,053 lei/actiune, care duce capitalizarea companiei la 315 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO