Burse - Fonduri mutuale

Apatia macină în continuare nervii brokerilor şi ai investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

14.09.2010, 23:51 19

Indicele BET se tranzacţionează de circa două luni în jurulnivelului de 5.200 de puncte, nivel la care se situa şi imediatînainte de prăbuşirea băncii americane de investiţii LehmanBrothers, pe 15 septembrie 2008.

În acest răstimp de doi ani, BET-ul a suferit cea mai dramaticăprăbuşire din istorie, pierzând în câteva luni peste 60%, după carea urmat o revenire la fel de spectaculoasă, care a durat un an,răstimp în care şi-a triplat valoarea. A mai urmat o corecţie demică amploare, iar de două luni în piaţă domneşte o stare de apatietot mai pronunţată.

Drept dovadă, numărul de tranzacţii şi valoarea tranzacţiilor sesituează la un nivel apropiat de minimele atinse în decembrie 2008,când panica era cuvântul de ordine pe pieţele de capitalinternaţionale.

Acum, indiferenţa pare să fie principalul sentiment pe care-lîncearcă atât investitorii, cât şi brokerii. Majoritateaanaliştilor nu văd nici motive de creştere, dar nici de scădere,prognozând şi în următoarele luni o evoluţie "laterală" a pieţeisau "în range", o stare nenaturală a pieţei şi dăunătoare atâtpentru câştigurile investitorilor, cât şi pentru afacerilebrokerilor.

Bursa a crescut marţi cu 0,45%, evoluţie măsurată de indiceleBET-C, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat o dinamicămai accelerată, avansând în medie cu 1,88%, ca urmare a unor ordinemai mari de cumpărare introduse în piaţă în ultimele minute aleşedinţei.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au debutat la preţuri înimediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, în condiţiile încare puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare nu au avut unreper clar de pe bursele mature din Europa, care au înregistratvariaţii reduse. Ulterior, deşi bursele vest-europene auînregistrat corecţii uşoare, preţurile celor mai multe acţiuni dela BVB au oscilat nesemnificativ în jurul cotaţiilor de referinţăpână după ora 15:00.

În ultima o oră şi jumătate de tranzacţionare în piaţă au fostintroduse mai multe ordine de cumpărare pentru volume puţin maimari de acţiuni SIF decât cele transferate până la acel moment,astfel că preţurile au avansat uşor peste valorile de luni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,78%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic auridicat indicele BET-NG cu 0,62% peste referinţă.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, aurcat cu 1,01%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 8,1 mil. lei (1,9mil. euro), sumă cu 21% mai redusă decât rulajul pieţei principaledin şedinţa precedentă, de 10,3 mil. lei (2,4 mil. euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD au fost cele maitranzacţionate din piaţă, cu schimburi de 2,5 mil. lei şi,respectiv, 1,1 mil. lei. Cele două titluri au asigurat 45% dinrulajul pieţei principale. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansatcu 1,42%, la 1,43 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunileBRD a fost efectuată la 11,7 lei, preţ cu 0,86% pestereferinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO