Burse - Fonduri mutuale

Arbitrajorii au profitat din nou de volatilitatea pietei

10.11.2006, 18:59 30

Dupa caderea SIF-urilor de miercuri, cotatiile acestora pe piata futures au continuat sa scada ieri in debutul sedintei, acestea coborand si cu 0,5 lei sub nivelurile de inchidere de miercuri de pe Bursa.
Brokerii sunt de parere ca acest lucru a ajutat arbitrajorii sa-si mareasca marjele de profit si asa ridicate, dupa ce o parte a acestora si-au inchis miercuri pozitiile prin vanzarea de actiuni direct in piata, fapt ce a determinat prabusirea cotatiilor SIF-urilor in medie cu aproape 7%.
"Probabil, fondurile care au in vedere obtinerea de randamente mai ridicate prin limitarea gradului de risc, au profitat de diferentele mari dintre cursurile pietei spot si futures, iar in conditiile apropierii acestor cotatii acestia si-au marcat profitul prin vanzarea pe piata spot", spune Mirabela Coos, trader in cadrul societatii de brokeraj Broker Cluj.
Dupa ce acum doua saptamani spread-ul dintre cele doua piete a permis acestora realizarea unui castig de 10-17% in numai doua luni, acestia au profitat si ieri de cursul in cadere de pe piata fututures pentru a cumpara contracte cu scadenta in decembrie, realizand in aceste conditii un randament si mai ridicat.
"S-au inchis in ultimele zile peste 35.000 de contracte pe SIF Moldova si peste 25.000 de contracte pe SIF Oltenia. Speculatorii au fost destul de prezenti pe piata la termen, in conditiile volatilitatii ridicate", a precizat Mirabela Coos.
"Pe scadenta de decembrie nu cred ca vor mai fi astfel de oportunitati de arbitraj, pentru ca pe masura ce ne apropiem de aceasta data, spread-ul dintre cele doua piete tinde sa se micsoreze. Cu toate acestea, pe scadenta din martie se vor mai ivi ocazii pentru obtinerea de randamente ridicate", considera Mirabela Coos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO