Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Brokerilor solicită investitorilor în piaţa de capital să acorde o atenţie sporită verificării şi cunoaşterii platformelor online prin care efectuează tranzacţiile

Asociaţia Brokerilor solicită investitorilor în piaţa...

Autor: Eduard Ivanovici

22.05.2023, 14:17 3061

Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital avertizează investitorii asupra riscurilor majore la care se expun atunci când tranzacţionează instrumente financiare utilizând platforme online deţinute şi operate de entităţi care nu sunt autorizate/înregistrate la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, conform unui comunicat de presă.

Dezvoltarea recentă a serviciilor de investiţii online oferă investitorilor numeroase oportunităţi, dar numai în măsura în care aceştia se asigură că furnizorii  serviciilor sunt firme de investiţii care operează în legalitate pe teritoriul României şi că înţeleg riscul la care se expun tranzacţionând în special produsele derivate complexe sau cryptomonedele pe care unele platforme internaţionale le oferă, se arată în comunicat.

Conform informaţiilor apărute recent în presă, în baza unui ordin european de anchetă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au destructurat un grup infracţional organizat care, în perioada 2017-2020, „a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane”, continuă Asociaţia Brokerilor.

„Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online controlate de membrii grupului infracţional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiţii, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.” Prejudiciul total s-a ridicat la peste 89 de milioane de euro.

Asociaţia Brokerilor consideră că existenţa şi proliferarea pe teritoriul României a acestor grupuri infracţionale pot să conducă la descurajarea investiţiilor populaţiei în piaţa de capital, anulând eforturile brokerilor autorizaţi de a atrage tot mai mulţi investitori la Bursa de Valori Bucureşti. De aceea, este important ca autorităţile să acorde o atenţie sporită fenomenului şi să identifice la timp comportamentele ilegale.

În acelaşi timp, prejudiciile majore menţionate puteau fi evitate dacă investitorii ar fi solicitat informaţii suplimentare şi ar fi verificat entităţile cu care au intrat în relaţii de afaceri. Alegerea şi verificarea brokerului căruia învestitorul îi încredinţează activele sale, precum şi a consultantului de investiţii, sunt paşi esenţiali în orice demers legat de investiţiile în piaţa de capital, încrederea fiind un factor important în relaţia cu aceştia. De aceea, Asociaţia Brokerilor sfătuieşte investitorii să verifice firmele de brokeraj şi de consultanţă de investiţii în Registrul public al entităţilor autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe website-ul acesteia.

Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital, asociaţie profesională şi patronală a firmelor de investiţii, militează pentru consolidarea unei pieţe corecte şi transparente, în cadrul căreia toţi participanţii să respecte cerinţele legale de operare, investitorii beneficiind astfel integral de protecţia acordată de cadrul legislativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO