Burse - Fonduri mutuale

Balon de oxigen: Banca Transilvania păsuieşte Dafora lui Gheorghe Călburean la plata creditelor

Balon de oxigen: Banca Transilvania păsuieşte Dafora lui Gheorghe Călburean la plata creditelor

Autor: Adrian Cojocar

03.10.2012, 18:14 2353

Firma de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean(foto), s-a înţeles cu Banca Transilvania privind amânarea la plată a ratelor aferente unui credit de investiţii contractat de companie în 2007, potrivit unui convocator publicat pe bursă.

Decizia reprezintă un balon de oxigen pentru companie, care a raportat la jumătatea anului pierderi de 5,4 mil. lei pentru prima dată în ultimii ani.

Dafora a convocat recent acţionarii pentru "aprobarea reeşalonării pe o perioadă de 12 luni a ratelor de capital ale contractului de credit încheiat în anul 2007 între Dafora şi Banca Transilvania. Reeşalonarea se va realiza prin amânarea de la plată, în perioda celor 12 luni a unui procent de 90% din cuantumul ratelor de capital, respectiv din ratele lunare anterioar restructurării efectuate în ianuarie 2012, urmând ca noile rate lunare să fie în cuantum de 11.600 de euro şi 16.100 de lei, cu menţinerea parţială a garanţiilor şi încuirea acestora...", se mai arată în convocator.

Dafora mai cere acordul acţionarilor pentru două contracte de creditare de tipul factoring de la Banca Transilvania şi BCR, în valoare de 2 mil. lei şi respectiv 4 mil. lei, care arată greutatea cu care compania atrage finanţare, în condiţiile în care contractele de factoring sunt cele mai costisitoare şi care oferă cele mai mici garanţii din partea băncilor privind finanţarea.

Afacerile Dafora s-au prăbuşit în primele şase luni ale anului cu 38,3%, la 48,3 mil. lei, iar profitul din exploatare s-a erodat la 3,9 mil. lei faţă de 7,3 mil. lei în prima jumătate a anului trecut. De cealaltă parte, pierderile din activitatea financiară a companiei, care provin din reevaluarea creditelor contractate şi dobânzile la acestea, s-au dublat în primele şase luni din 2012, ajungând la 9,3 mil. lei, fapt pentru care firma de foraj a trecut pe pierdere.

Dafora avea la 30 iunie datorii totale în valoare de 277 mil. lei (63 mil. euro), acumulate în anii anteriori ca urmare a investiţiilor pe care le-a derulat, care însă s-au făcut cu bani împrumutaţi de la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO