Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania ar putea surprinde azi investitorii cu distribuirea de dividende

TLV ar putea surprinde azi investitorii cu distribuirea de dividende
23.03.2009, 18:42 234

Banca Transilvania (TLV) ar putea anunta astazi distribuirea de dividende pentru prima data de la listarea pe Bursa, in 1997. "Luam in calcul distribuirea de dividende. Urmeaza sa discutam propunerea astazi (ieri - n.red.) in cadrul sedintei Consiliului de Administratie, iar apoi vom face anuntul pe Bursa", a declarat ieri presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila. El este si unul dintre fondatorii bancii si detine direct si indirect 5% din actiuni.

Ciorcila nu a precizat care este cuantumul dividendelor luate in calcul de conducerea Bancii Transilvania. Ieri, la inchiderea editiei, sedinta CA nu se incheiase inca.
Probabilitatea distribuirii de dividende de catre Banca Transilvania a crescut la sfarsitul anului trecut, odata cu anuntul lui Horia Ciorcila privind renuntarea la politica de capitalizare a profiturilor pe care banca a adoptat-o timp de 11 ani, din 1998 pana in 2008. Scaderea actiunilor bancii sub valoarea nominala la inceputul anului a facut ca distribuirea de actiuni gratuite sa fie neprofitabila pentru actionari.
Pe de alta parte, distribuirea de dividende, intr-o perioada in care investitorii au nevoie de cash ar putea creste interesul pentru actiunile TLV, determinand o revenire a acestor titluri, dupa caderea puternica in ultimul an. In ultimele sedinte de tranzactionare, actiunile bancii au inregistrat cresteri consistente, castigand 31% dupa sapte zile de cresteri consecutive.
Banca a raportat pentru anul trecut un profit net record de 398,2 mil. lei (108 mil. euro), in crestere cu 17% fata de anul precedent, insa o parte semnificativa a castigurilor a provenit din vanzarea participatiei de 25% in compania de asigurari Asiban catre grupul francez Groupama.
Distribuirea de dividende ar fi si un mesaj catre investitori ca banca nu se confrunta cu o criza de lichiditati, dupa ce au existat speculatii privind soliditatea Bancii Transilvania, care nu are in spate un grup international ca actionar majoritar. Banca din Cluj a obtinut insa anul trecut finantari atat de la IFC, cat si de la BERD, care detine o participatie de 15% din actiuni.
Daca Banca Transilvania va decide sa distribuie dividende, aceasta ar reprezenta o sursa nesperata de lichiditati si pentru SIF-urile care mai detin participatii in cadrul bancii, a caror strategie din acest an se bazeaza in mare parte pe dividendele pe care le vor incasa de la banci. BRD este asteptata, de asemenea, sa anunte in aceste zile cuantumul dividendelor pe care le va distribui din profitul anului trecut. Actiunile BRD au crescut, de asemenea, puternic in ultimele zile, castigand 40% in sapte zile.
"Eu nu cred ca evolutia din ultimele zile a actiunilor celor doua mari banci listate are legatura cu dividendele, ci cu subevaluarea drastica din ultima vreme. Dupa un val de scaderi enorme, cred ca investitorii isi dau seama ca pe termen lung perspectivele celor doua banci raman solide. Un al doilea factor de influenta ar fi stirile privind incheierea unui acord cu FMI, care ar oferi siguranta pentru investitorii globali si ar proteja Romania de efectele crizei financiare", considera Ciorcila.
Banca Transilvania deruleaza in prezent si un program de rascumparare a actiunilor proprii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO