Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania si olandezii de la Aegon intra in afacerea administrarii pensiilor private

Banca Transilvania si olandezii de la Aegon intra in afacerea administrarii pensiilor private

Robert Rekkers

22.01.2007, 17:04 42

Banca Transilvania s-a aliat cu una dintre cele mai puternice companii de asigurari de viata din Europa, Aegon Olanda, pentru a intra in afacerea administrarii de fonduri private de pensii obligatorii (Pilonul II) , o piata care peste cinci ani de zile ar putea sa depaseasca un miliard de euro. Cei doi jucatori au investit 5 mil. euro intr-o societate care se va lupta in urmatorii ani sa atraga cat mai multe fonduri in administrare. Intrarea Aegon in Romania in conditiile liberalizarii pietei financiare, aduce un competitor neasteptat, in conditiile in care nici unul dintre marii asiguratori de pe piata nu si-a anuntat intentii ferme de a administra fonduri private de pensii obligatorii.
"Discutiile au inceput in urma cu un an. Noua societate va avea sediul la Cluj-Napoca si va fi controlata in mod egal de Banca Transilvania si Aegon. Speram sa obtinem autorizatia din partea autoritatii de reglementare in luna martie sau cel mai tarziu in luna aprilie a acestui an", a declarat olandezul, Robert Rekkers, directorul executiv, CEO, al bancii. El a adaugat ca reteaua de 340 de unitati a Bancii Transilvania va asigura o buna colectare a contributiilor angajatilor catre fondurile private de pensii obligatorii.
Principalul segment vizat de noua companie va fi cel al tinerilor sub 35 de ani, iar Rekkers estimeaza ca BT Aegon va administra contributiile a circa 300.000 de angajati, pana la finele anului 2008.
"Am studiat piata romaneasca in ultimii trei-patru ani si am astept reforma sistemului de pensii. Din experienta noastra piata fondurilor private de pensii se va concentra in jurul a 5-7 jucatori care vor detine mai mult de 80% din piata, iar noi vrem sa avem o cota de 10-15%", a spus Gabor Kepecs, directorul general al Aegon pentru Europa Centrala si de Est. El a adaugat ca Aegon va infiinta si o societate de asigurari de viata in Romania, fara participarea Bancii Transilvania, cu care va incheia insa, un acord de distributie pentru a vinde produse si servicii co-branded.
"Vom investi in societatea de asigurari de viata cat prevede legislatia romaneasca (12 milioane de lei - n.r.), dar cu siguranta ca fondurile alocate pentru dezvoltarea afacerii vor fi de ordinul zecilor de milioane de euro, in urmatorii ani", a afirmat Kepecs.
Rekkers a specificat ca desi Banca Transilvania detine o companie de asigurari, BT Asigurarile, afacerile acesteia nu vor fi afectate de asigurari de viata co-branded cu Aegon, deoarece peste 95% din venituri sunt reprezentate de asigurari generale.
Potrivit legislatiei, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii conform Legii 19/2000, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat.
Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.
Contributia angajatului catre un fond de pensii private obligatoriu se va ridica, incepand cu anul 2008, la 2,5% din actuala contributie catre sistemul public de pensii si va creste anual cu 0,5%, pana in 2016.
Banca Transilvania este a cincea institutie de credit din Romania, cu o cota de piata de 4,5% dupa nivelul activelor la finele lunii septembrie 2006.
Infiintata in anul 1994, banca are 340 de unitati teritoriale, deservite de circa 4.500 de angajati. Numarul clientilor bancii se apropie de 800.000.
Din 1997, titlurile Bancii Transilvania sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti.
Aegon este a doua mare companie de asigurari din Olanda si unul dintre cei mai mari jucatori pe piata asigurarilor de viata si a pensiilor la nivel international. Principalele trei piete tinta ale Aegon sunt SUA, Olanda si Marea Britanie, iar doua treimi din venituri vin de pe piata americana. Compania a inregistrat pe primele trei trimestre ale anului trecut venituri din prime de 31,2 miliarde de euro. In Europa Centrala si de Est, Aegon este prezenta in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria.


Financial Times scrie despre intrarea Aegon in Romania
Decizia companiei olandeze de asigurari Aegon de a-si extinde operatiunile pe piata romaneasca a fondurilor de pensii si a asigurarilor de viata a fost surprinsa si in cotidianul financiar Financial Times. Potrivit publicatiei, aceasta miscare face parte din strategia companiei de a profita de potentialul de crestere al pietelor din Europa Centrala si de Est.
Aceasta este ultima miscare strategica a celor de la Aegon in zona, dupa ce in noiembrie anul trecut au cumparat Ergo Hestia, un administrator polonez de fonduri de pensii. Asiguratorul olandez mai detine operatiuni si in Slovacia, Ungaria si Republica Ceha.
Alex Wynaendts, membru in consiliul director al Aegon, spunea intr-un interviu acordat Financial Times ca sunt in cautare de mici companii ce administreaza fonduri de pensii in Polonia si Slovacia. "Va puteti astepta ca vom studia toate oportunitatile de piata pentru a ne consolida pozitia", a spus Wynaendts.
Valoarea fondurilor de pensii administrate de Aegon in Ungaria a ajuns la 1 miliard de euro, dupa trei ani de activitate. Chiar daca contributia la fondul de pensii in Romania va incepe de la un nivel mai mic, respectiv 2% din salariul brut in primul an, si va ajunge la 6% pana in 2014, populatia de peste 22 de milioane de locuitori este de trei ori mai mare decat cea a Ungariei si, "probabil, va genera acelasi nivel de venituri", crede Wynaendts.
"Faptul ca Romania a intrat in Uniunea Europeana face ca mediul economic sa fie mult mai deschis catre afaceri si, cu toate ca nivelul de trai este mic si gradul de penetrare a asigurarilor este redus, Romania va accelera cresterea in context european."
Totusi, Wynaendts estimeaza ca competitia pe piata va fi dura datorita luptei puternice a companiilor de asigurari pentru clienti. "Din 2008 toata lumea are la dispozitie opt luni sau poate un an pentru a-si alege fondul de pensii. Daca nu esti rapid, poti sa pierzi clientii", a adaugat el. Dupa ce Aegon si-a dezvoltat operatiuni in cinci state membre ale UE din Europa Centrala si de Est, Wynaendts spune ca urmatoarea destinatie in strategia de extindere a companiei este Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO