Burse - Fonduri mutuale

Bancherii cuprului se intreaba daca vor putea salva Cuprom

23.07.2009, 19:04 44

Conducerea Cuprom Romania, singurul producator local de cupru, impotriva caruia a fost deschisa procedura de insolventa la finele anului trecut, nu stie la acest moment daca firma va supravietui socului cauzat de criza internationala.

"Cuprom poate fi profitabila si la 9.000 de dolari tona de cupru, si la 5.000, si la 3.000, nu asta este problema. Cuprom nu poate suporta socuri de sistem si ce s-a intamplat anul trecut a fost un soc de sistem care are loc la 100 de ani. Pretul cuprului a coborat de la 9.000 de dolari pe tona in septembrie la 2.700 de dolari pe tona in decembrie. Daca lucrul acesta s-ar fi intamplat intr-un an si jumatate n-ar fi fost nicio problema", a declarat Horia Simu pentru Ziarul Financiar, presedintele si principalul actionar al Cuprom. Potrivit lui, compania avea achizitionate stocuri la preturi ridicate inainte ca cererea si preturile de pe piata sa inregistreze o cadere substantiala, fapt ce a pus compania in dificultate.

Afacerile Cuprom s-au diminuat in primul semestru din 2009 de trei ori, la 30 mil. euro, dupa ce anul trecut compania a incheiat cu o cifra de afaceri de 186,7 mil. euro.

Acestea sunt primele explicatii oferite de omul de afaceri de la intrarea companiei in insolventa, in decembrie 2008. Horia Simu nu pare prea optimist cu privire la soarta afacerii care l-a facut unul dintre cei mai mari antreprenori din Romania. Cuprom a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii ani, astfel ca de la afaceri de 22 mil. euro in 2003, anul fondarii companiei, sa ajunga in 2007 la o cifra de afaceri de 277,7 mil. euro, ultima avansata de conducerea companiei.

Dezvoltarea s-a facut insa cu pretul unor imprumuturi de zeci de milioane de euro contractate de la banci necesare modernizarii fabricilor detinute de Cuprom.      Vezi pagina 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO