Burse - Fonduri mutuale

Bancile atrag investitorii in fonduri mutuale cu credite speciale

Bancile atrag investitorii in fonduri mutuale cu credite speciale

Click pentru imaginea marita

09.04.2008, 19:44 21

Apetitul redus al romanilor pentru investitii a angajat bancile intr-o cursa a ofertelor de impulsionare a investitiilor in fondurilor mutuale, investitorul fiind ademenit cu produse bancare spre investitia in unitati de fond.
Obtinerea unui over-draft cu garantarea unitatilor de fond, contractarea de credite cu folosirea detinerilor la fonduri drept garantie, achizitionarea in conditii mult mai avantajoase a unui produs din cadrul grupului-mama daca clientul este investitor fac parte din arsenalul de avantaje folosit de banci pentru a stimula investitiile in fonduri mutuale.
Astfel, administratorii bancari, care detin 75% din piata, au inregistrat o reducere a activelor administrate cu 20 mil. euro in primul trimestru, in conditiile in care activele totale la nivelul pietei s-au redus cu 36 mil. euro. Mai mult, BCR si Pioneer au inregistrat chiar cresteri de active si au atras noi investitori. In prezent, sase administratori din cadrul grupurilor bancare isi disputa aproximativ 75% din activele de 820 mil. lei (222 mil. euro) ale fondurilor mutuale, restul de 25% fiind impartite de noua administratori independenti, neafiliati niciunui grup bancar.
Liderul pietei de fonduri deschise de investitii, BCR Asset Management, cu active de peste 164 mil. lei (44,3 mil. euro) si opt fonduri in administrare, ofera cele mai multe beneficii suplimentare pentru investitorii in fonduri. Subscrierea unitatilor de fond prin ATM-urile apartinand BCR, achizitionarea a cel putin unui produs din cadrul unei entitati apartinand grupului in conditii mult mai avantajoase si folosirea unitatilor de fond drept garantie pentru obtinerea unui over-draft sunt doar cateva dintre acestea.
Luna trecuta, divizia de administrare a grupului financiar BCR-Erste a atras subscrieri nete de circa 15 mil. lei (4 mil. euro) din partea investitorilor, detasandu-se puternic de restul jucatorilor din piata. De altfel, BCR este unul dintre putinii administratori de fonduri care au inregistrat o crestere cu aproape 5% a activelor in primul trimestru, pe fondul scaderii generalizate a pietei. Astfel, BCR AM si-a majorat cota de piata la 20%.
Raiffeisen Asset Management, al treilea administrator de fonduri mutuale, cu active de 112 mil. lei (30 mil. euro), ofera investitorilor posibilitatea de a contracta credite cu folosirea detinerilor de fonduri drept garantie. O alta formula de impulsionare a investitiilor a fost lansarea de produse combinate care imbina investitia in unitati de fond cu plasamentele in depozitele bancare.
"Combinarea mai multor produse intr-o oferta comuna este o modalitate de a impulsiona vanzarile valabila nu numai in cazul fondurilor de investitii, ci si in cazul altor produse bancare. Investorii de retail au beneficiat de oferte promotionale reprezentate de plasamentele simultane in depozite si fonduri, iar investitorii institutionali deruleaza afaceri si cu alte divizii ale grupului, apreciind o contrapartida serioasa pe toate palierele pietei financiare", spune Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
In 2006, Bancpost si societatea de administrare EFG Mutual Funds Management, membre ale grupului elen EFG Eurobank, au lansat in parteneriat produsul combinat Ronsmart, destinat initial investitorilor conservatori care fac primii pasi pe piata de capital.
Astfel, in cazul Ronsmart, dobanda la depozit poate atinge 9,85% pe an pentru transele mai mari de 5.000 de lei, in functie de suma alocata de client depozitului bancar si investitiei in fond. Randamentul anual al fondurilor administrate de EFG Mutual Funds este de 6% pentru fondul monetar Bancpost Plus si de minus 10% pentru fondul diversificat Bancpost Active Balanced.
Piata produselor combinate a inceput sa se aglomereze in acest an, ultimii jucatori intrati fiind Pioneer Asset Management si UniCredit Tiriac care au lansat la sfarsitul lunii martie pachetul financiar Duet, care imbina investitia in fond cu depozitul bancar.
Sustinute de investitiile clientilor bancari, fondurile administrate de Pioneer AM au raportat intrari nete de 6 mil. lei in ultimele trei luni, in conditiile in care Premio, Stabilo, Integro si Europa Obligatiuni se numarau printre fondurile mutuale cu cel mai redus volum de active din piata anul trecut. In ultimele trei luni, Pioneer AM a urcat doua pozitii in clasamentul administratorilor de fonduri dupa volumul de active pana pe locul sapte.
Alaturi de importul de renume si experienta, insertiile consistente de capital si accesul la baza numeroasa de clienti a grupului-mama completeaza lista de avantaje de care dispun administratorii "bancari".
"Avantajele unui administrator care face parte dintr-un grup financiar-bancar de renume international sunt legate de accentul pus pe pregatirea staff-ului propriu si de transferul de expertiza de la societatile similare din grup care activeaza pe alte piete din regiune", spune Mihail Ion de la Raiffeisen Asset Management.
Din totalul de 83.600 de investitori ai industriei, aproximativ 42% din investitori investesc in fondurile mutuale gestionate de administatorii bancari, mare parte dintre acestia fiind si clienti ai bancii din cadrul grupului-mama.
"Probabil ca o parte importanta dintre clientii nostri se numara printre clientii bancii", a adaugat Mihail de la Raiffeisen AM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO