Burse - Fonduri mutuale

Bancile si-au consolidat pozitia pe piata de brokeraj, care a scazut cu peste 60%

Bancile si-au consolidat pozitia pe piata de brokeraj, care a scazut cu peste 60%

Click pentru imaginea intreaga

01.09.2008, 20:54 16

Societatile de brokeraj apartinand unor grupuri bancare ocupa noua din primele 15 locuri in topul brokerilor pe primele opt luni ale anului, insa piata de brokeraj traverseaza cea mai slaba perioada din ultimii trei ani. In luna august, valoarea medie zilnica a tranzactiilor de pe Bursa s-a situat in jurul nivelului de 6,5 mil. euro, de circa doua ori mai redus decat in luna ianuarie a acestui an si de peste trei ori mai mic decat in august 2007.
Micsorarea rulajelor a fost determinata in principal de scaderile puternice inregistrate in ultimele luni de actiunile listate. De la inceputul anului, cele mai lichide 25 de companii de pe Bursa cuprinse in indicele BET-XT au pierdut aproape 52% din valoare, de unde si reducerea corespunzatoare a valorii tranzactiilor.
Rulajele mai mici au afectat puternic societatile de brokeraj, unele dintre ele fiind nevoite sa renunte la o parte din brokeri sau sa inchida agentiile neprofitabile din cauza ca veniturile nu mai acopera cheltuielile de functionare. Cel mai puternic lovite au fost in ultimele luni societatile de brokeraj independente, care lucreaza preponderent cu investitori locali.
Broker Cluj, care a fost in ultimii ani cea mai mare societate de brokeraj independenta de pe piata, a iesit luna trecuta din Top10, ocupand abia pozitia a 12-a, cu tranzactii de 7,5 mil. euro. In august 2007, Broker era a cincea, cu un rulaj de 54 mil. euro.
In topul primelor opt luni, Broker este pe locul 7, fiind devansata de Intercapital Invest, care ocupa pozitia a cincea. KBC Securities continua sa domine topul brokerilor, fiind printre putinele societati de brokeraj care au reusit o crestere a rulajului in august fata de luna precedenta.
Brokerii de la KBC au intermediat in august tranzactii de circa 58 mil. euro, fata de 46 mil. euro in iulie. Pe locul al doilea a revenit ING Bank, cele doua societi de brokeraj realizand mai mult de un sfert din tranzactiile din piata, fapt care indica o activitate mai intensa din partea investitorilor straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO