Burse - Fonduri mutuale

Bank of Cyprus ofera 1,4 mil. euro pentru un sfert din ONT Carpati, care are 30% din Marriott

Bank of Cyprus ofera 1,4 mil. euro pentru un sfert din ONT Carpati, care are 30% din Marriott
20.04.2007, 17:47 33

Oferta de preluare a ONT Carpati de catre Bank of Cyprus evalueaza compania la circa 5,7 milioane de euro, in timp ce doar pachetul detinut la Marriott de ONT valoreaza circa 45 de milioane de euro, conform ultimei evaluari.
Firma cipriota Gosman Properties, controlata de Bank of Cyprus, va derula in perioada 24 aprilie - 22 mai o oferta publica in valoare de 4,59 milioane de lei (1,37 milioane de euro) pentru preluarea unui pachet de 24,11% din ONT Carpati, la care detine pachetul majoritar.
Oferta evalueaza compania la circa 19 milioane de lei (5,72 milioane de euro). ONT Carpati este principalul actionar minoritar al Societatii Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), compania care detine JW Marriott, cel mai mare hotel din Capitala. ONT detine 30% din actiunile SCHG si mai are in portofoliu si hotelul New Montana din Sinaia, clasificat la patru stele.
JW Marriott a fost evaluat la inceputul anului trecut la circa 150 de milioane de euro de catre reprezentantii bancii austriece Erste Bank, care au refinantat datoriile companiei, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei de la acea data. Astfel, doar pachetul detinut de ONT Carpati la SCGH ar valora circa 45 de milioane de euro, adica de aproape 10 ori mai mult decat pretul oferit de Gosman Properties pentru preluarea companiei.
Pretul de oferta, de 16 lei/actiune, a fost stabilit pe baza pretului maxim platit de firma din Cipru in tranzactiile cu actiuni ONT din ultimele luni, potrivit reprezentantilor Eteba Romania, societatea de brokeraj care intermediaza oferta.
Firma din Cipru a cumparat pachetul majoritar de 72,9% din actiunile ONT intr-o tranzactie de 11 milioane de lei (3,2 milioane de euro), realizata pe piata RASDAQ.
Vanzatorul a fost o alta societate inregistrata in Cipru, New Marathon Tours. Ulterior, Gosman Properties a mai achizitionat actiuni din piata, majorandu-si participatia la 75,88%.
Gosman este obligata, conform legislatiei, sa lanseze o oferta publica pentru preluarea participatiilor minoritare. La sfarsitul lunii martie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins insa primul prospect de oferta publica prezentat de Gosman Properties.
Principalii actionari minoritari ai ONT Carpati sunt Gheorghe Racaru, directorul Blue Air, cea mai mare companie aeriana low-cost din Romania, care detine 5,27% din actiuni, potrivit ultimelor raportari, iar un pachet de 2,01% din actiuni se afla in portofoliul SIF Muntenia.
Actionarii ONT au aprobat, la finele anului trecut, contractarea unui credit in valoare de 8,5 milioane de euro de la Bank of Cyprus, pentru restituirea unor imprumuturi bancare si plata unor creante.
Imprumutul urma sa fie garantat prin instituirea unei garantii reale imobiliare asupra hotelului New Montana din Sinaia si prin cesiunea drepturilor de creanta-incasare care decurg dintr-un litigiu in care este implicata firma ONT Carpati, ca reclamant, si, pe de alta parte, Astra Trading, Banca Comerciala Romana (prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - AVAS) si AVAS, in calitate de parati.
ONT a anuntat, totodata, gajarea partilor sociale pe care le detine la SCHG in favoarea Bank of Cyprus si cesionarea veniturilor pe care le are de incasat de la SCHG, in suma de pana la 26 de milioane de euro plus dobanda aferenta.
JW Marriott a inregistrat anul trecut un profit de aproximativ 16 milioane de euro, in crestere cu 14% fata de castigul din 2005. JW Marriott este unul dintre cele mai profitabile hoteluri de pe piata hoteliera, cu o marja de 41%, mentinandu-se pe primul loc in topul hotelurilor din Romania in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, ONT Carpati avea pierderi de circa 0,56 milioane de euro si o cifra de afaceri de 2,6 milioane de euro. Pretul oferit de Gosman Properties in oferta de preluare a ONT Carpati este de 16 lei/actiune, cu 20% mai mic decat ultimul pret din piata al actiunilor companiei, care a fost ieri de 20 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este in prezent de 7,16 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO