Burse - Fonduri mutuale

BCR Securities: Investitorii straini digera mai greu raportul de tara

28.09.2006, 18:47 23

Bursa a inchis ieri o sedinta destul de linistita, cele mai multe dintre titlurile lichide inregistrand fluctuatii in sus sau in jos de pana la 1%, pe rulaje scazute.
Unii analisti de pe piata sunt de parere ca este posibil ca unii investitori sa fi incercat sa speculeze pe seama raportului de tara, fapt ce a condus la fluctuatii si lichiditate mai ridicata in ultima perioada, pentru ca ieri, pe baza raportului favorabil, piata sa se linisteasca.
"Cred ca au fost destul de multi investitori care si-au marcat profitul marti, gandindu-se ca este posibli ca raportul de tara sa nu fie unul bun. Speculatorii au profitat in ultimul timp de faptul ca investitorii straini, care tineau piata de obicei, au fost foarte putin prezenti pe Bursa. Dat fiind ca raportul este unul favorabil, oferta a fost destul de redusa in piata, fapt ce s-a rasfrant si asupra lichiditatii", spune Adrian Barbu, trader la BCR Securities, societatea de brokeraj a BCR.
SIF-urile au deschis sedinta cu cresteri de peste 2%, reducandu-si din avansuri pana la final si inchizand in medie cu un avans de 0.8%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au stagnat la nivelul pietei pe un rulaj de peste 1,3 mil. euro (4,8 mil. lei).
Indicele BET a inchis in preajma nivelului din sedinta precedenta, titlurile BRD inregistrand o scadere de peste 1%, iar actiunile Petrom si Transelectrica inchizand pe plus, cu 1,9%, respectiv 0,9%.
"Cu exceptia unor ordine de circa 100.000 de actiuni pe SIF-uri in deschidere, care s-au epuizat repede si care au dus cotatiile acestora la maximele sedintei, piata a fost destul de linistita pe ansamblu, pretul mediu pe SIF-uri inregistrand chiar o usoara scadere fata de sedinta precedenta", a precizat Adrian Barbu.
Fata de investitorii straini care au inclus in preturile actuale asteptarile cu privire la raportul de tara cu mult timp in urma, investitorii straini apeleaza la analize mai intemeiate pe seama acestuia, fapt ce va intarzia aparitia lor in piata, cred analistii.
"Strainii vor digera raportul de tara mai greu. Ei recurg la analize mai complexe care se intind pe o perioada mai lunga de timp. De aceea cred ca va mai dura o perioada, posibil o luna sau doua, pana cand efectele acestui raport se vor resimti si la nivelul Bursei din perspectiva investitorilor straini", considera Adrian Barbu.

Actiunile BRD au pierdut peste 1%, acestea fiind singurele dintre cele mai lichide care au inregistrat o corectie ieri. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la circa 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei). "Cred ca titlurile BRD se vor stabiliza in preajma actualelor niveluri. Pot sa revina pe un trend ascendent in masura in care vor mai intra investitori straini la cumparare sau vor avea rezultate bune la 9 luni. Ratele de crestere a profitului in sectorul bancar au fost destul de mici, pe seama investitiilor pe care acestea le-au realizat, care se vor vedea pe termen mediu, de doi-trei ani si nu imediat", spune Adrian Barbu, trader la BCR Securities.

Titlurile SIF Banat-Crisana au inregistrat cel mai mare avans dintre actiunile lichide, castigand 2,5%, pe un rulaj de peste 0,4 mil. euro (1,4 mil. lei). "SIF-urile cred ca vor reveni incet, incet pe trend ascendent, pentru ca asteptarile raman pozitive cu privire la incheierea procesului de privatizare la BCR, fapt ce va creste valoarea participatiilor pe care le detin la aceasta banca", considera Adrian Barbu. Cotatia de inchidere de ieri se situeaza putin peste cea de la inceputul acestui an si cu circa 11% fata de maximul inregistrat de aceste titluri pe parcursul anului. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la un curs de 2,47 lei/actiune.

Actiunile Petrom au castigat ieri aproape 2%, pe un rulaj scazut insa, de aproape 0,3 mil. euro (1 mil. lei). "Faptul ca nu au precizat pretul pentru achizitia din Rusia nu mi s-a parut foarte corect fata de actionari, afectand credibilitatea Petrom. Cred ca o companie de aceasta talie ar trebui sa fie mult mai transparenta. Intarzierea procesului de distribuire a pachetului de 8% catre salariati tine departe investitorii, chiar daca compania inregistreaza rezultate bune. Nu vad actiunile sa creasca semnificativ in urmatoarea perioada, acest lucru depinzand si de rezultatele la 9 luni", spune Adrian Barbu. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,55 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inchis ieri la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe un rulaj de 0,16 mil. euro (0,56 mil. lei). Aceste actiuni s-au situat in ultimele doua saptamani pe un trend usor ascendent, cursul apreciindu-se cu circa 9%. "Dupa inceperea procesului Rompetrol in care este implicat Patriciu, investitorii au manifestat mai multa prudenta, lichiditatea acestor titluri fiind in scadere, ca si marimea ordinelor pe aceste actiuni introduse in piata", precizeaza Adrian Barbu. Curtea de Apel a mentinut marti decizia instantei inferioare privind ridicarea sechestrului de pe toate actiunile Rompetrol, fapt ce nu s-a resimtit ieri pe Bursa.

Actiunile Electromagnetica au sarit miercuri cu aproape 12%, continuand seria de aprecieri din ultimele zile, care au ridicat pretul acestor titluri cu peste 32%. Cu toate acestea, tranzactiile realizate cu actiunile Electromagnetica au fost destul de scazute, insumand circa 51.000 de euro (0,18 milioane de lei). "Este posibil ca investitorii sa speculeze pe seama achizitiilor de terenuri din afara capitalei pe care societatea le-a efectuat in ultima perioada", spune Adrian Barbu. Titlurile Eletromagnetica s-au apreciat de la inceputul anului de aproape 3 ori, luand in calcul majorarea de capital efectuata. La final, aceste titluri erau cotate la un pret de 0,925 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO