Burse - Fonduri mutuale

Bermas Suceava investeste 3,7 mil. euro intr-o linie noua de imbuteliere

09.10.2007, 18:37 50

Producatorul local de bere Bermas Suceava (BRM) si-a stabilit un plan de investitii de 3,7 milioane de euro, pentru perioada 2007-2008, care consta in principal intr-o noua linie de imbuteliere pentru berea la sticla.
"Peste 2,8 milioane de euro vor fi investiti numai intr-o linie de imbuteliere la standarde internationale. Investitia aduce un plus de calitate si imagine produsului, dar conduce si la reducerea unor costuri specifice, in principal cu energia si apa", spune Elena Anisoi, contabil-sef si membru in Consiliul de Administratie al Bermas Suceava.
Noua linie de imbuteliere, cu o capacitate de 25.000 de sticle/ora, urmeaza sa fie pusa in functiune la finele lunii aprilie sau inceputul lunii mai a anului viitor, a precizat Anisoi.
Linia de imbuteliere o va inlocui pe cea existenta, astfel ca Bermas isi va mentine capacitate de productie din prezent, de 360.000 de hectolitri pe an.
In vederea realizarii investitiei, compania va contracta credite in valoare de 2 milioane de euro, care se intind pe o perioada de 4 ani.
Bermas are in curs de derulare un proces de modernizare a capacitatilor de productie, pentru acest an fiind alocate pentru investitii circa 2,5 mil. lei (0,74 mil. euro).
In primele sase luni din acest an, afacerile producatorului de bere s-au majorat cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 3,5 mil. euro (11,78 mil. lei).
Compania a raportat la jumatatea anului un profit net de 0,43 milioane de euro (1,42 milioane de lei), cu 37% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2006. Pentru 2007 Bermas si-a propus o cifra de afaceri de 8,78 mil. euro (29 mil. lei) si un castig net de 1,21 mil. euro (4 mil. lei), reprezentantii companiei estimand ca aceste cifre vor fi depasite.
Compania a derulat in acest an o majorare de capital, prin care a acordat actionarilor circa o actiune gratuita la 10 titluri detinute anterior din profitul pe anul 2005 in valoare de 1,29 mil. lei (0,38 mil. euro) si anul trecut a acordat dividende in valoare de 2,43 mil. lei (0,72 mil. euro), echivalentul a 0,14 lei/actiune.
Reprezentantii Bermas au anuntat anterior ca-si vor pastra politica de a veni cu o majorare de capital in fiecare an si cea de acordare a dividendelor.
Bermas este controlata de doua asociatii ale salariatilor (PAS), care impreuna detin circa 51% din actiuni. Alti actionari importanti sunt STK Financial, fondul de adminstrare al fondului STK Emergent, cu o participatie de circa 7% si SIF Banat-Crisana, care detine putin peste 5% din actiuni.
Titlurile Bermas Suceava au fost cotate ieri la inchidere la pretul de 3,8 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 21 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO