Burse - Fonduri mutuale

BET si BET-FI au testat ieri noi niveluri suport. Vor rezista?

15.07.2008, 19:21 20

Bursa a inceput saptamana cu o noua pierdere, in conditiile in care per ansamblu SIF-urile s-au mentinut pe "verde", iar Azomures a sarit cu aproape 13%.
"Sedinta de ieri a fost una anosta, cu o lichiditate in continuare scazuta. Nu cred ca scopul scaderilor a fost acela de a duce indicii BET si BET-FI la noi niveluri de suport de la care sa revina, nu vad de exemplu de ce nu s-ar fi oprit BET-FI la 41.000 de puncte si nu 40.000 de puncte. Analiza tehnica evidentiaza mai mult starea de spirit a investitorilor la un moment dat. Teoretic piata ar putea sa scada in continuare, insa nu vad o logica pentru o astfel de evolutie. Pentru un investitor pe termen lung, eu cred ca in momentul de fata este un moment foarte bun pentru cumparare", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut de la inceputul lunii iunie 30% din valoare, scazand de la un nivel de circa 7.950 de puncte. Desi in prima jumatate de ora de ieri indicele a crescut cu circa 0,8% peste nivelul de vineri, depasind 6.120 de puncte, acesta a pierdut in jurul orei 13:00 1,46%, scazand sub 6.000 de puncte. Indicele a intrat in continuare pe o panta usor ascendenta, inchizand in cele din urma sedinta in scadere cu 1,06% fata de vineri.
Societatile de investitii financiare au fost puternic afectate de pierderile din piata din ultima perioada, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand de la inceputul lunii iunie aproape 40%. Indicele a incercat ieri pragul de 40.000 de puncte, scazand la jumatatea sedintei de tranzactionare. Dupa acest punct BET-FI a revenit, inregistrand o apreciere de 0,5% in jurul orei 15:00 si inchizand sedinta de tranzactionare cu o crestere de 0,6%.
BET-C, indicele general al pietei, a pierdut ieri 1,3%, desi in prima ora de tranzactionare acesta inregistrase un avans de 0,9% fata de nivelul de vineri. Cel mai important indice al pietei, BET-XT, care analizeaza evolutia celor mai lichide 25 de companii din piata, incluzand SIF-urile, a pierdut 0,5%.
"Evolutia indicelui BET-FI a fost una destul de spinoasa ieri, acesta a inceput sedinta cu o crestere, a continuat cu o scadere, pentru ca apoi sa inchida ziua cu un avans usor. Cred ca se va incerca spargerea nivelurilor de 6.000 de puncte pentru BET si 40.000 de puncte pentru BET-FI. Este greu de spus insa cat de mult va mai scadea bursa sub aceste niveluri, insa trendul este in continuare unul descendent si inca mai exista vanzatori in piata. Mare accent nu se mai pune pe analizele tehnice - orice informatie pozitiva fiind puternic diminuata de situatia de pe pietele externe", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de
5,1 mil. euro (18,2 mil. lei), sub nivelul inregistrat vineri. Volumele de tranzactionare au fost insa destul de ridicate, ieri fiind transferate circa 54 mil. actiuni. Aproape jumatate din tranzactiile din piata au fost realizate ieri cu titlurile SIF-urilor, valoarea totala a acestora ridicandu-se ieri la 2,4 mil. euro (8,7 mil. lei).
Tranzactii importante au mai fost inregistrate ieri la Bursa si cu actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Azomures (AZO), in valoare de 0,5 mil. euro (1,9 mil. lei), respectiv de 0,6 euro (2,2 mil. lei).
Piata RASDAQ a atins ieri un rulaj de
1,8 mil. euro (3,2 mil. lei), majoritatea acestuia fiind realizat de doua tranzactii DEALS cu actiunile Remarul 16 Februarie (REFE), in valoare de 0,8 mil. euro (3 mil. euro). Pachetul transferat a reprezentat circa 2,9% din companie, pretul de tranzactionare fiind de 46 lei/actiune, cu 1,08% sub nivelul de referinta.
"Este clar ca niste rezultate financiare bune pentru al doilea semestru, care sa confirme practic rezultatele din primele trei luni, ar putea ajuta piata. In plus, pe plan extern s-a ajuns deja la nivelurile de tranzactionare destul de scazute, iar pretul petrolului nu cred ca va mai continua sa creasca, cel putin nu pana la nivelurile asteptate de toata lumea", spune Muresan.
Murgoci este de parere ca niste rezultate financiare bune nu vor reusi sa duca la o crestere importanta a cursurilor. "Cred ca se va ajunge la o stabilizare a pietei si nu vom mai vedea pierderi de 4-5% intr-o sedinta, insa lichiditatea va ramane in continuare scazuta", spune Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO