Burse - Fonduri mutuale

BM. Cum gestionează István Sárkány, un inginer în automatizări, acum programator şi investitor pe bursă, un portofoliu de 30 de acţiuni: Când ideea mea investiţională a fost invalidată, ies din poziţie chiar dacă pierd

István Sárkány: „Am pierdut de câteva ori, au fost ocazii când am considerat că teza mea investiŢională a fost invalidată şi am ieşit din poziŢie. În general fac asta când pe termen rezonabil, cum ar fi 1-2 ani, nu văd probabilitate bună de a se redresa situaŢia. Consider că nu are sens să rămâi blocat într-o situaŢie, dacă sunt oportunităŢi mai bune în altă parte.”

Autor: Tibi Oprea

05.11.2023, 17:24 1252

István Sárkány este pe bursă din pasiune şi vede investiţiile ca pe un part time job, dar pe viitor se imaginează trăind doar din asta. A plecat pe drumul pieţei de capital participând la oferta de listare a Romgaz, în 2013, iar de atunci a mai ajutat la finanţarea altor businessuri, mai mici sau mai mari. Azi, István are un portofoliu de peste 30 de acţiuni la Bursa de la Bucureşti. Şi o mică parte pe bursele externe.

„Am tot cochetat cu investiţiile, de dinainte de criza din 2008, având un prieten investitor, dar nu aveam cunoştinţele necesare şi nici nu eram psihic pregătit pentru volatilitate. În 2010 am absolvit un master în administrarea afacerilor, ceea ce mi-a dat noţiuni de bază despre ce înseamnă să conduci o afacere, cum să interpretezi bilanţurile contabile şi la ce trebuie să fii atent când analizezi companii. Abia în 2013, după ce ne-am cumpărat o locuinţă proprie, am avut curajul să încep să investesc pe bursă”, îşi aduce aminte István Sárkány, inginer în automatizări şi investitor.

István, 41 de ani, susţine că bursa este cel mai bun mod de a deţine bucăţi din nişte afaceri de succes, astfel încât, de la CEO şi până la femeia de serviciu, toată lumea să lucreze într-o mică măsură şi pentru tine. „Este în acelaşi timp pasiune şi job part time, deşi îmi imaginez că pe viitor aş putea trăi numai din investiţii”, spune el.

Născut în Târgu Secuiesc şi mutat în Braşov, István a cunoscut mulţi investitori foarte buni urmându-şi pasiunea. Majoritatea fac parte din grupul de Facebook pe care îl administrează – Investitori fără frontiere. Cum a fost la început însă?

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO