Burse - Fonduri mutuale

Bogdan Alexandrescu, Director Direcţia AGRI, CEC Bank: Brăila este un exemplu din perspectiva irigaţiilor, dar dacă mă uit pe structura finanţărilor văd multe credite de capital de lucru, credite APIA, investiţii în terenuri şi irigaţii, dar nu văd multe investiţii pe zona de procesare

Bogdan Alexandrescu, Director Direcţia AGRI, CEC Bank:...

Autor: Mircea Nica

28.11.2023, 19:49 123

Brăila este un exemplu din perspectiva irigaţiilor, dar dacă mă uit pe structura finanţărilor văd multe credite de capital de lucru, credite APIA, investiţii în terenuri şi irigaţii, dar nu văd multe investiţii pe zona de procesare, a spus Bogdan Alexandrescu, Director Direcţia AGRI, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Brăila.

“Dacă vorbim de Brăila, este un exemplu din punct de vedre al irigaţiilor. Este cel mai irigat judeţ din România, ceea ce denotă că mulţi au investit în irigaţii şi într-adevăr aceste investiţii ajută pe agricultorii din Brăila în anii mai puţin ploioşi să facă profit. Dacă vorbim de noul an agricol 2023-2024, acum o lună la Craiova eram un pic mai pesimist. Era o secetă mai pedologică în mare parte a României, dar acum am văzut ploaie, un pic de ninsoare sunt puţin mai optimist. Cred că în zona aceasta a fost în jur de 90 de litri pe metrul pătrat în ultima perioadă ceea ce ne dă perspective foarte bune pentru anul următor”, a explicat Bogdan Alexandrescu.

Ce a mai spus Bogdan Alexandrescu:

@ Ultimii 4 ani au fost un pic atipici. Anul 2020 a venit cu o secetă şi în România s-au produs undeva la 19 mil tone de cereale. În anul 2021 a fost un an foarte bun s-au depăşit 30 mil. tone de cereale. 2022 a fost un an mediu zic eu, undeva la 23 mil. tone, iar 2023 s-au produs 27 mil. tone.

@În 2021 preţul inputurilor ca să înfiinţezi un ha de teren era undeva între 2.000 lei – 2.500 lei. În 2022 ca să înfiinţezi un ha de teren era undeva aproape de 6.000 lei. În 2021 toţi agricultorii români au înfiinţat la un cost mic, adică la 2.000-2.500 lei, iar în 2022 a fost un preţ mare la cereale. Puteai să vinzi rapiţă cu peste 3 lei, grâul cu 2 lei, iar în 2022 au înfiinţat scump şi preţul s-a dus un pic în jos. Deci este un an dificil într-adevăr pentru că s-a înfiinţat scump şi se vinde ieftin. Dacă vorbim acum de profitabilitate, totuşi există o profitabilitate pe care o faci în agricultură.

@Nu avem semnale în sistemul bancar de un default mare în zona aceasta, ba chiar trendul este de creştere a soldurilor pe agricultură. La CEC soldul a crescut cu 40%, de la 2,6 mld. lei la 5 mld. lei, iar dacă vorbim de întreg sistem, soldul creditelor pe agricultură în 2022 a crescut de la 23,5 mld. lei la 28,5 mld. lei, iar acum la final de august era la undeva la 31 mld. lei. Se vede clar un trend crescător şi faptul că băncile finanţează agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO