Burse - Fonduri mutuale

Bogdan Câmpianu, Wood: Dacă am fi ca într-un bol de sticlă, piaţa de la Bucureşti arată bine, cu acţiuni bune de cumpărat

Bogdan Câmpianu: „Cum a fost piaţa în luna ianuarie? Depinde cum te uiţi. Un broker simplu se bucură de această volatilitate pentru că are ordine şi de cumpărare şi de vânzare. Dar dacă mai încerci să faci tranzacţii mari, să convingi investitorii să cumpere, e importantă şi stabilitatea în piaţă

Bogdan Câmpianu: „Cum a fost piaţa în luna ianuarie? Depinde cum te uiţi. Un broker simplu se bucură de această volatilitate pentru că are ordine şi de cumpărare şi de vânzare. Dar dacă mai încerci să faci tranzacţii mari, să convingi investitorii să cumpere, e importantă şi stabilitatea în piaţă

Autor: Cristian Hostiuc

04.02.2016, 00:05 994
Bogdan Câmpianu, şeful opera­ţiunilor de la Bucureşti ale brokerului ceh Wood & Co., numărul unu pe piaţă, spune că piaţa bursieră arată bine după corecţiile din ianuarie, dar evoluţia acţiunilor depinde în continuare de ce se întâmplă în afară şi mai puţin de rezultatele pe care le vor anunţa companiile.

„Dacă am fi izolaţi, ca într-un bol de sticlă, piaţa de la Bucureşti arată bine, companiile au rezultate bune. Dar totul depinde de ce se întâmplă în afară, asta e clar.“

După corecţia din ianuarie, unele acţiuni au devenit şi mai interesante, a adăugat el.

În ianuarie, piaţa de la Bucureşti a scăzut cu 10%, având cea mai proastă evoluţie dintre bursele din regiune. Polonezii au scăzut cu 1,3%, iar austriecii cu aproape 8%. Ungaria a fost singura pe plus, cu 1,4%.

Wood & Co. a fost cel mai activ broker în ianuarie, cu o valoare tranzacţionată de 218 milioane de lei, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 17%. Pe locul doi au fost brokerii români independenţi de la Suiss Capital, cu o valoare intermediată de 207 milioane lei (16% cotă de piaţă), iar pe locul trei au fost cei de la Raiffeisen Bank, cu 173 milioane lei (13% cotă de piaţă).

Majoritatea clienţilor Wood sunt investitori instituţionali, străini şi români, care tranzacţionează cel mai mult pe piaţă. Din cauza scăderilor externe şi piaţa de la Bucureşti a fost extrem de volatilă, cu scăderi ample pe principalele acţiuni.

BRD a pierdut 17%, Petrom 14%, Romgaz 13%, Fondul Proprie­tatea 10%, Banca Transilvania 7%, Transgaz 6%, Erste Bank 9%. Singurele acţiuni mai importante care au crescut au fost Albalact, plus 25%, pentru că grupul francez Lactalis va cumpăra compania, Oltchim cu 19% şi Turbomecanica cu 5%.

„Cum a fost piaţa? Depinde cum te uiţi. Un broker simplu se bucură de această volatilitate pentru că are or­dine şi de cumpărare şi de vânzare. Dar dacă mai încerci să faci tranzacţii mari, să convingi investitorii să cumpere, e importantă şi stabilitatea în piaţă“, a menţionat Câmpianu.

Oricum, adrenalina din ianuarie i-a animat pe investitori, a adăugat el.

El continuă să fie optimist pentru acest an, cel puţin în privinţa unor lucruri care s-ar putea întâmpla pe Bursă (tranzacţii, listări - n.r.). „Anul a început mai bine decât în ianuarie 2014, atunci nu aveam nimic, acum sunt ceva mai optimist pentru acest an.“

Toţi brokerii aşteaptă listarea Hidroelectrica, perla coroanei statului, care ar putea să ţină capul de afiş în rândul investitorilor, având în vedere dimensiunea companiei, domeniul şi pachetul care s-ar vinde. În cel mai bun caz, o listare ar putea avea loc în ultimul trimestru din acest an, dacă până atunci Hidroelectrica iese din insolvenţă şi nu mai are procese pe cap.

Începând cu săptămâna viitoare, companiile de la Bursa de la Bucureşti vor începe să îşi anunţe rezultatele financiare pe trimestrul al patrulea şi pe 2015, ceea ce ar putea mişca acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO