Burse - Fonduri mutuale

BRD Securities: Este un moment bun pentru listari la Londra

BRD Securities: Este un moment bun pentru listari la Londra

Cornel Fumea, directorul general al BRD Securities: Daca vrei sa ajungi pe piata principala in Londra, trebuie sa fii o companie de varf. In schimb, pe piata AIM a Bursei din Londra se califica un numar mai mare de firme din Romania.

07.06.2007, 18:14 23

Momentul de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este unul favorabil listarilor companiilor romanesti pe pietele internationale, sustine Cornel Fumea, directorul general al BRD Securities.
"Daca exista un moment potrivit pentru listarea pe o bursa internationala, acesta este unul dintre ele. Atractivitatea companiilor romanesti fata de investitorii straini dupa momentul aderarii la Uniune face ca acestea sa fie supraevaluate", este de parere Cornel Fumea.
Aceasta deoarece pe de o parte sunt multi investitori noi interesati sa intre pe piata noastra pe fondul imbunatatirii ratingului de tara, dar si ca urmare a perspectivelor bune de crestere pe care le are economia la nivel macroeconomic.
De asemenea, trebuie luata in considerare si conjunctura la nivel international. Masura luata de autoritatile din China cu privire la cresterea comisioanelor de tranzactionare pe bursa din Shanghai ar putea sa determine unii investitori sa se reorienteze catre alte piete, mai stabile.
Cornel Fumea a mai precizat faptul ca desi operatiunea de listare a unei companii romanesti pe o bursa straina, cum este cea a Londrei, necesita un efort financiar mai mare comparativ cu listarea pe Bursa de la Bucuresti, exista si avantaje care trebuie luate in considerare.
Astfel, compania in sine beneficiaza de o vizibilitate mai mare si recunoastere la nivel international, prin intermediul mass-media si al bursei, atat fata de investitori, cat si fata de alte companii, cu care societatea poate sa dezvolte diferite parteneriate.
Ca efect, compania are un acces mai larg la fondurile atrase de la investitori pe o bursa recunoscuta la nivel international.
De asemenea, investitorii straini institutionali sunt mai predispusi sa investeasca pe bursa din tara de origine decat pe o piata pe care nu o cunosc si pe care accesul la informatii este ingreunat din diferite motive, cum este cel al faptului ca raportarile se fac in alta limba.
Bursa de la Londra, spre exemplu, este una mult mai lichida, si de aceea mai putin predispusa la miscari importante ale pietei, comparativ cu cea emergenta a Romaniei, miscari care pot sa afecteze considerabil pretul actiunilor cotate si implicit valoarea data de piata a companiei.
Timpul necesar listarii pe bursa din Londra este mult mai redus in comparatie cu Bursa noastra. In cazul in care compania este complet pregatita, aceasta se poate lista la Londra si in trei luni, apreciaza Fumea, in timp ce la Bursa din Bucuresti durata procesului de listare a variat intre 7 luni si un an si jumatate.
La capitolul dezavataje se numara faptul ca bursele internationale, precum cea a Londrei, necesita un nivel de transparenta mai ridicat decat cel impus de Bursa de la Bucuresti, iar costurile legate de operatiunea de listare nu se justifica decat pentru companii de top.
"Daca vrei sa ajungi pe piata principala in Londra, trebuie sa fii o companie de varf, iar acestea sunt intr-un numar restrans in Romania. In schimb, pe piata AIM a Bursei din Londra se califica un numar mai mare de firme din Romania", a spus Fumea.
Piata AIM este un segment inferior al bursei londoneze, unde criteriile de listare sunt mult mai permisive.
El considera ca si in aceste conditii, compania trebuie sa detina un capital de lucru de cel putin 5 milioane de euro daca se gandesc sa faca acest pas.

Bursa din Londra se uita dupa companiile romanesti

Reprezentantii Bursei de Valori din Londra intentioneaza sa dezvolte parteneriate cu brokerii din Romania in vederea atragerii de companii romanesti sa se listeze la Londra, potrivit lui Jon Edwards, senior manager al institutiei, cu responsabilitati pentru Europa Centrala si de Est.

"Nu urmarim sa atragem un anumit numar de companii romanesti la Bursa din Londra, ci vrem sa deschidem tot mai mult canale de comunicare cu brokerii din Romania si sa le explicam beneficiile de listare la noi", a afirmat Jon Edwards, in cadrul unui seminar pe tema listarii companiilor pe pietele de capital straine, organizat de BRD-Group Societe Generale si firma de avocatura Salans.

Tot el este de parere ca sunt multe firme din Europa Centrala si de Sud-Est care se gandesc sa se listeze pe Bursa din Londra, ca urmare a faptului ca multe din statele unde isi desfasoara activitatea au intrat in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO