ZF Live

ZF Live, ediţie specială Tech Talks 2024. Revoluţia inteligenţei artificiale implică o învăţare continuă. Va trebui să ne dezvoltăm abilităţile permanent, pentru că joburile se vor schimba tot timpul

Autor: Alexandra Cepăreanu

20.05.2024, 00:07 196

„Trebuie să găsim modalităţi prin care să educăm oamenii şi să le oferim abilităţile de care au nevoie pentru a folosi tehnologia în avantajul lor” „Vom avea nevoie de un proces continuu de educare a forţei de muncă, ca ea să se adapteze. Şi oamenii nu vor fi plictisiţi, pentru că totdeauna vor fi studenţi” „Ar fi mai tragic dacă ne-am opri la un moment dat din a mai dezvolta tehnologia, pentru că modalitatea prin care ne putem asigura viitorul este să mergem înainte cu dezvoltarea acesteia.”

Într-o lume în care tehnologia evoluează constant şi rapid, oamenii trebuie să-şi dezvolte abilităţile într-un ritm alert şi constant, a fost una dintre concluziile invitaţilor din cadrul emisiunii speciale ZF Live. ZF a transmis live din cadrul conferinţei Tech Talks din Timişoara.

„Toată această revoluţie a inteligenţei artificiale care se întâmplă la ora actuală va implica o învăţare continuă. Şcoala nu va mai fi pe modelul clasic - te duci să înveţi până la 18 de ani, spre exemplu, şi după lucrezi cu ce ai învăţat. Acum trebuie să înveţi tot timpul pentru că joburile se vor restructura tot timpul, iar angajaţii vor face altceva. Deci asta înseamnă că se va schimba şi rolul universităţilor şi instituţiilor de învăţământ. Rolul lor va deveni major şi nu se vor mai axa doar pe tineri, pentru că vom avea nevoie de un proces continuu de educare a forţei de muncă, ca ea să se adapteze. Şi oamenii nu vor deveni în niciun caz plictisiţi, pentru că întotdeauna vor fi studenţi”, a explicat George Roth, AI and Document Understanding Evangelist, UiPath.

Florin Drăgan, rector în cadrul Universităţii Politehnica Timişoara - care a organizat a treia ediţie a conferinţei Tech Talks -, a spus că unul dintre obiectivele facultăţii pe care o reprezintă este să îi ajute pe studenţi să înţeleagă toate zonele de care are nevoie tehnologia pentru a se dezvolta.

„Pentru noi ca universitate, ne interesează ca studenţii noştri să înţeleagă că la ora actuală nu mai e suficient doar să faci tehnologie, ci ai nevoie şi de etică pentru a înţelege această tehnologie, trebuie să înţelegi că tehnologia trebuie să aibă nişte limitări şi reglementări, să înţelegi cum o foloseşti, pentru că altfel e posibil să creeze şi anumite probleme. Şi având în vedere că reglementările vin mai greu în general, după o perioadă în care tehnologia deja se foloseşte, e bine ca cei din zona de inginerie să cunoască aceste lucruri”, a explicat Florin Drăgan.

Şi Sonya Barlow, Founder of LMF Network (Like Minded Females), a spus în cadrul emisiunii că în timp ce noile tehnologii îşi accelerează dezvoltarea este necesar ca populaţia să ţină pasul cu această evoluţie şi să înveţe cum să folosească tehnologia.

„Cu dezvoltarea tehnologiei ne mişcăm într-un ritm mai rapid decât am făcut-o vreodată înainte, dar asta nu înseamnă că restul lumii şi educaţia se mişcă la fel de repede. Deci trebuie să fim atenţi cum educăm oamenii şi cum le oferim abilităţile de care au nevoie pentru a folosi tehnologia în avantajul lor. Trebuie să vedem cum putem aduce transformarea digitală sau AI-ul în sistemul educaţional”, a spus Sonya Barlow.

Despre necesitatea pregătirii populaţiei cu privire la utilizarea şi folosirea noilor tehnologii a vorbit şi Corina Apachiţe, Program Head AI and Data, Continental Automotive Technologies.

„Cred că nu poate fi prea mult AI, pentru că AI vine să ne ajute în partea profesională, dar şi în viaţa de zi cu zi. Toată lumea trebuie să aibă un rol şi să facă ceva în direcţia AI, să îşi educe şi să îşi pregătească angajaţii. În şcoli şi în universităţi la fel, trebuie să pregătim elevii şi studenţii. Trebuie să pregătim pe toată lumea pentru cum folosim AI şi noile tehnologii”, a spus Corina Apachiţe.


Corina Apachiţe, Program Head AI and Data, Continental Automotive Technologies: Cred că nu poate fi prea mult AI, pentru că AI vine să ne ajute în partea profesională, dar şi în viaţa de zi cu zi. Toată lumea trebuie să aibă un rol şi să facă ceva în direcţia AI, să îşi educe şi să îşi pregătească angajaţii. În şcoli şi în universităţi la fel, trebuie să pregătim elevii şi studenţii. Trebuie să pregătim pe toată lumea pentru cum folosim AI şi noile tehnologii.


Florin Drăgan, rector, Universitatea Politehnica Timişoara

Ne interesează ca studenţii noştri să înţeleagă că, la ora actuală, nu mai e suficient doar să faci tehnologie, ci ai nevoie şi de etică pentru a înţelege această tehnologie, trebuie să înţelegi că tehnologia trebuie să aibă limitări şi reglementări, să înţelegi cum o foloseşti, pentru că altfel e posibil să creeze şi anumite probleme. Sunt multe sectoare de activitate unde AI-ul ne poate ajuta.

 

Garry Kasparov, business speaker and author

Există atât de multe provocări pe care nu le-am putut rezolva în trecut şi pe care am putea să le rezolvăm cu tehnologie. Evoluţia aceasta a tehnologiei credem că este ceva neobişnuit, dar dacă ne uităm în istoria noastră vedem că a existat întotdeauna progres. Cred că ar fi mai tragic dacă ne-am opri la un moment dat şi am spune că este destul cu dezvoltarea tehnologiei. Modul de a ne asigura viitorul este să mergem înainte.

 

Sonya Barlow, founder of LMF Network (Like Minded Females)

Ne mişcăm într-un ritm mai rapid decât am făcut-o vreodată înainte, dar asta nu înseamnă că restul lumii şi educaţia se mişcă la fel de repede. Şi trebuie să fim atenţi cum educăm oamenii şi cum le oferim abilităţile de care au nevoie pentru a folosi tehnologia în avantajul lor. Cum putem aduce transformarea digitală sau AI-ul în sistemul educaţional?

 

Mihai Drăghici, CEO PayByFace

De tehnologie trebuie să ne ajutăm şi trebuie să păstrăm partea umană, nu putem să lăsăm tehnologia să facă ceva şi să ne gândim că avem pe cineva care ne face treaba şi noi nu mai facem nimic, pentru că partea umană devine din ce în ce mai importantă. Nu vine AI-ul şi ne ia joburile, AI-ul este un tool care ne ajută şi ne face taskurile mai uşoare. AI-ul ne ajută să devenim mai buni, dar trebuie să definim ce înseamnă acest „mai buni”.

 

Andras Ferenczi, R&D principal engineer, FinTech/ HealthTech

Cu ajutorul tehnologiei birocraţia va fi complet eliminată şi practic AI-ul vine să ne simplifice viaţa în general. Poate timpul de lucru se va reduce la 3-4 ore pe zi sau poate o să lucrăm trei zile pe săptămână, nu ne vom mai axa pe lucruri tactice ci vom deveni mai strategici, cred eu.

 

Cornel Amariei, CEO & Cofounder DotLumen

AI-ul este într-un punct în care i se face este prea mult marketing, este un buzzword acum şi tot ce vedem pe partea tehnică nu e aproape nimic nou. E interesant ce se întâmplă acum şi că AI devine o chestie populară, dar este mult marketing. Şi orice om antrenat o să vadă rapid ce e realizat de AI şi ce e făcut de om. Mai e mult până când nu o să putem face această diferenţă, deci încă nu ne putem îngrijora că o să ne fure AI-ul joburile.

 

Corina Apachiţe, program head AI and data, Continental Automotive Technologies

Cred că nu poate fi prea mult AI, pentru că AI vine să ne ajute în partea profesională, dar şi în viaţa de zi cu zi. Toată lumea trebuie să aibă un rol şi să facă ceva în direcţia AI, să îşi educe şi să îşi pregătească angajaţii, în şcoli şi în universităţi la fel, trebuie să pregătim elevii şi studenţii. Trebuie să pregătim pe toată lumea pentru cum folosim AI intern în companii pentru că cele care nu vor face acest pas o să dispară. Cine nu se adaptează dispare. 

 

George Roth, AI and Document Understanding Evangelist, UiPath

AI-ul este ceva extraordinar, dar nu poate exista fără partea umană. Iar mesajul numărul unu este că AI-ul are ca rol principal să facă viaţa oamenilor mai uşoară, dar oamenii trebuie să ştie unde să-l folosească. AI-ul va ajuta oamenii să fie mai creativi, mai umani, să creeze lucruri noi, aici AI-ul va contribui. Iar timpul dedicat părţii creative şi al expertizei într-un anumit domeniu va creşte.

 

Andreas Ekstrom, writer and speaker

Inteligenţa artificială încearcă să ne imite, să copieze cum suntem noi ca oameni, să ne copieze vocile, expresiile, deci trebuie să ne uităm atent la care este scopul principal. Ce ne dorim de fapt? Ce este unic uman şi ce putem transpune în AI? Un punct cheie pe care îl subliniez este că aceasta pare şi se simte ca o schimbare tehnologică istorică neobişnuit de mare, dar nu este ceva nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live