Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că din septembrie vor reveni şi rulajele pe bursă

Brokerii cred că din septembrie vor reveni şi rulajele pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

23.08.2012, 00:05 674

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze evoluţia burselor internaţionale şi a scăzut cu 0,25%, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au ridicat rulajul la aproape 30 milioane lei.

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii foarte uşoare în prima parte a zilei. Astfel, piaţa a deschis pe roşu şi la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde. Punctul minim a fost atins cu puţin înainte de închidere, când indicele general BET-C era cu 0,51% sub nivelul de marţi.

"Piaţa prezintă uşoare corecţii pe fondul unor marcări de profit, optimismul fiind uşor temperat de evoluţiile negative pe pieţele internaţionale. Volumele încă se situează la niveluri estivale, însă mă aştept la o uşoară îmbunătăţire din luna următoare", a declarat Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 44% peste rulajul de marţi, de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 85% de acţiunile Fondului Proprietatea (14,3 milioane lei) şi titlurile OMV Petrom (11 milioane lei).

În ultima oră a şedinţei a fost realizat câte un deal cu titlurile ambelor companii. Tranzacţia negociată de la Fondul Proprietatea a vizat un pachet de 0,14% din acţiuni şi a fost realizată pentru 10,6 milioane lei. Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a cuprins un pachet de 0,04% din acţiuni şi a fost efectuat pentru suma de 9,6 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost transferate la preţul de 0,53 lei, cu 0,93% sub închiderea de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 0,75%, la 0,531 lei.

Tranzacţia negociată cu acţiunile OMV Petrom a fost realizată la 0,3863 lei, preţ cu doar 0,08% peste nivelul de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a încheiat în creştere cu 0,26%, la 0,387 lei.

La închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,11%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât foarte uşor, cu 0,15%.

Investitorii nu au reacţionat la anunţarea intenţiei Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4) de reziliere a contractului de administrare cu SAI Muntenia Invest.

Astfel, acţiunile SIF Muntenia au încheiat în creştere foarte uşoară, cu 0,14%, la 0,715 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 30 de operaţiuni, în valoare cumulată de aproape 60.000 de lei.

"Acest pas părea oarecum previzibil odată cu alegerea noului Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor. Evoluţia acestei mutări a noului Consiliu va imprima o volatilitate crescută, bineînţeles pe seama aşteptărilor cu privire la administrarea activelor SIF Muntenia", a afirmat Avram.

Acţiunile Oltchim au avansat cu 1,46% şi au recuperat o parte din corecţia de peste 4% înregistrată în şedinţa precedentă.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, rulaje mai mari de 500.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile SIF Transilvania (aproape 1 milion de lei), BRD (952.000 de lei) şi SIF Oltenia (680.000 de lei).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%.

Pieţele sunt afectate de datele anunţate de Japonia privind trecerea pe deficit comercial în iulie din cauza scăderea exporturilor către Europa şi China şi cele privind creşterii importurilor din cauza aprecierii preţului petrolului.

De urmărit

  • Acţiunile Artego Târgu-Jiu (ARTE), unde omul de afaceri Cătălin Chelu a continuat să cumpere pachete de acţiuni de pe bursă prin intermediul Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) după ce a depăşit recent pragul de 10% din acţiunile companiei.

  • Titlurile producătorului de bere Bermas Suceava (BRM), care au făcut obiectul unor tranzacţii mai mari decât de obicei, de 431.000 de lei, prin care s-a transferat un pachet de 2,1% din capitalul societăţii. Acţiunile Bermas au câştigat ieri 6,9% în valoare şi au închis şedinţa la un preţ de 0,95 lei/unitate.

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP), după ce s-a transferat în piaţă printr-o tranzacţie specială (deal - n. red.), în valoare de 9,6 mil. lei, un pachet de 25 milioane de acţiuni ale companiei petroliere. Preţul de transfer a fost de 0,3863 lei/acţiune, similar cu cel de închidere din şedinţa anterioară.

  • Evoluţia pieţelor externe, în condiţiile în care după închiderea şedinţei bursiere de la Bucureşti indicele american S&P 500 era uşor pe minus, cu 0,2%. Pieţele europene consemnau de asemenea scăderi mai importante, situate între 0,9% pe indicele german DAX şi 2,3% pe piaţa italiană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO