Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Deciziile sunt mai rationale, dar nu trebuie renuntat la precautie

Brokerii: Deciziile sunt mai rationale, dar nu trebuie renuntat la precautie
20.04.2009, 22:05 23

Brokerii de la Bursa cred ca piata va ramane in continuare extrem de volatila, dar nu se asteapta la corectii prea mari dupa caderea de vineri. Ei afirma ca se observa o schimbare de perceptie la nivelul investitorilor, iar orice stire pozitiva va duce la aprecieri in piata.

Bursa a incheiat sedinta de vineri pe minus, in scadere cu pana la 5,5 procente pe indicele societatilor financiare, in timp ce indicatorul celor mai lichide 10 companii din piata a pierdut 2,1 procente sub referinta, pana la nivelul de 2.800 de puncte.
"In ultima luna am fost martorii unei reasezari de pozitii in piata a investitorilor, si pentru moment se creeaza impresia ca am iesit din criza, iar treptat ne indreptam spre normalitate. Deciziile investitorilor sunt mai rationale, iar vestile pozitive vor duce la aprecieri in piata", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.
Dintre societatile financiare titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare pierdere in sedinta de vineri, de 6,7 procente, urmate de scaderea SIF Transilvania (SIF3), de 5,4 procente si SIF Oltenia (SIF5), de 5,3 procente.
Societatile bancare au inregistrat scaderi mai temperate, de 3,5% pe titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), in vreme ce actiunile BRD au pierdut 2% fata de referinta. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reusit sa inchida in stationare, la pretul de 1,21 lei/actiune.
"Investitorii de pe pietele dezvoltate, dar si la noi, au lasat impresia ca in ultima perioada au luat o pauza de la a mai reactiona la stirile negative. Putem aprecia ca au luat o pauza de la criza. De altfel, acestia au inceput sa constientizeze ca stirile negative sunt deja incluse in pret, iar acest lucru ii face pe multi sa inceapa sa iasa la cumparare. Cu toate acestea este inca nevoie de prudenta", a sustinut si Razvan Pasol, directorul executiv al Intercapital.
Sectorul energetic a inregistrat o corectie la nivelul indicelui de profil, BET-NG, de 3,1 procente, cea mai mare scadere dintre companiile energetice fiind consemnata de titlurile Petrom (NP), care au pierdut 5 procente sub referinta, atingand nivelul de 0,172 lei/actiune.
Societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), au inregistrat scaderi moderate, de pana la 1%, in vreme ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 3,7% sub referinta, pana la nivelul de 0,031 lei/titlu.
"Cel mai bine pentru piata pe termen scurt ar fi o perioada de consolidare la preturile existente, fara corectii semnificative in piata. Trebuie ca investitorii sa inceapa sa nu mai reactioneze impulsiv la stirile din piata, iar treptat acest lucru va duce la intrarea in normalitate a pietei locale. Nu trebuie insa renuntat la precautie", a adaugat Chisu.
In intervalul 9 martie-16 aprilie piata locala a inregistrat cel de-al treilea cel mai mare rally dintre pietele internationale, fiind depasita de bursa din Ucraina si cea din Puerto Rico.
In aceasta perioada piata din Ucraina s-a apreciat cu 67,1%, in timp ce bursa din Puerto Rico a urcat cu 52,7%, iar piata locala a consemnat o apreciere de 49,4%, potrivit firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO