Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu se aşteaptă la corecţii prea mari pe Bursă dacă pică Guvernul

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

26.10.2010, 23:40 25

Bursa a scăzut uşor marţi, cu 0,5 procente, într-o piaţă în caremajoritatea investitorilor au preferat să nu tranzacţioneze, ci săaştepte rezultatul votului de miercuri privind moţiunea de cenzură,astfel că lichiditatea pieţei principale a fost de numai 17,7milioane de lei.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au înregistrat corecţii mai vizibile decât media pieţei, coborândîncă de la deschidere cu 0,7%, în timp ce bursa a stagnat. Ultimeleoperaţiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri au fost efectuate lapreţuri în medie cu 1,9% mai scăzute.

Totodată, cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indiceleBET, au încheiat ziua la cotaţii în medie cu 0,6 procente, iartitlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indiceleBET-NG cu acelaşi procent faţă de nivelul de la finalul sesiunii deluni.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a coborât cu 1%.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră că cea maimare parte dintre puţinii investitori prezenţi în piaţă au preferatsă aştepte rezultatul votului moţiunii de cenzură din Parlament demiercuri, pentru a-şi putea face, ulterior, o strategie deinvestiţii.

"Pe lângă apatia care a caracterizat piaţa locală în ultimeleluni, mai apare şi o instabilitate politică, o incertitudine, careîi determină să stea deoparte de piaţă chiar şi pe puţiniiinvestitorii care mai tranzacţionează. Incertitudinea este, înacest moment, cel mai rău lucru pentru piaţă. Dacă un investitorştie că lucrurile nu stau bine, că vin ştiri negative sau pozitive,reuşeşte să îşi facă o strategie, chiar şi pe termen scurt, însă încazul de faţă nimeni nu se încumetă să ia o poziţie. Chiar dacămâine moţiunea de cenzură va trece, iar Guvernul va cădea, nu credcă vom vedea corecţii de amploare în piaţă, pentru că aşa cuminvestitorii nu se mai entuziasmează tare la veşti bune, nu măaştept să se panicheze la veşti proaste", a declarat Morariu.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şivotată miercuri, cu începere de la ora 11:00.

Morariu a adăugat că un alt factor pentru lichiditatea redusăeste numărul mic de titluri şi instrumente de tranzacţionare, pecare investitorii de pe bursele mature le folosesc mai ales înmomentele în care piaţa este în scădere.

Investitorii au realizat şi operaţiuni cu titluri de stat,produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond, învaloare cumulată de 6,7 milioane lei (peste 1,5 mil. euro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 17,7 milioane lei(milioane euro), Acţiunile SIF Oltenia şi SIF Moldova s-aupoziţionat pe primele două locuri în topul lichidităţii, cutransferuri de 3,4 milioane de lei, respectiv de 2,4 milioane delei. Preţul titlurilor a coborât cu 2% şi respectiv 2,4% faţă denivelul de închidere de ieri.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,6%, scădere cu care a deschis şi bursaamericană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO