Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu vad o lichiditate mare nici saptamana aceasta

11.06.2007, 22:56 6

Actiunile SIF au dat inapoi vineri, dupa ce saptamana trecuta indicele BET-FI atinsese un nou maxim istoric, volumele din piata insa s-au pastrat destul de reduse.
"Corectia accentuata pe SIF-uri a survenit pe finalul sedintei, multe dintre ele inchizand mult sub pretul mediu de tranzactionare si nici volumele nu au fost prea ridicate", precizeaza Adrian Caramiha, director general adjunct la societatea de intermediere Broker Cluj.
Tranzactiile speciale cu actiuni Kandia-Excelent au dus rulajul pietei la un record in acest an pentru o sedinta de tranzactionare, de 109 mil. euro.
Cotatia din piata a acestor titluri a sarit cu aproape 9%, pe un rulaj de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei).
"Tranzactiile record de vineri arata ca totusi, independent de perturbatiile din mediul politic, economicul merge. Pentru perioada imediat urmatoare, ma astept ca piata sa evolueze 'in range' pe volume scazute", spune Caramiha.
SIF-urile au pierdut in medie 1,6%, acestea fiind si cele mai jucate din piata.
Cele mai mari tranzactii in randul societatilor de investitii financiare s-au realizat cu titluri SIF Oltenia, care au pierdut 1,7%, pe un rulaj de aproape 1,4 mil. euro (4,5 mil. lei).
"Nu cred ca poate fi vorba de o schimbare de trend, avand in vedere si faptul ca multe dintre SIF-uri sunt cu 5-6 luni inapoi din punct de vedere al pretului, perioada in care activele acestora au urcat si as mentiona aici SIF Moldova, al carei activ se situeaza peste pretul din piata", spune Caramiha.
Cele mai multe dintre titlurile lichide au inregistrat vineri corectii, cu indicele BET pierzand 0,5%.
Titlurile din sectorul bancar, reprezentat de actiunile BRD si Banca Transilvania, au pierdut circa 2% fiecare, pe rulaje reduse insa.
Actiunile Petrom au continuat sa scada, pierzand si ieri 1,4%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au stagnat la nivelul pietei.
Cresteri importante au consemnat titlurile Impact Bucuresti, care au sarit cu 14%, aproape de maximul permis pe parcursul unei sedinte, in conditiile unui rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,52 mil. euro (1,7 mil. lei).
Actiunile Altur Slatina au avansat cu 15%, pe un rulaj ceva mai redus, cresteri importante mai inregistrand actiunile Comelf Bistrita, care au plusat cu 9%, titlurile Mecanica Ceahlau, in crestere cu peste 7%, si cele ale THR Marea Neagra, care au castigat 5,2%.

Actiunile SIF Moldova au pierdut vineri peste 3%, cel mai mare declin consemnat in randul societatilor de investitii financiare. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la circa 1 mil. euro (3,5 mil. lei). Actiunile SIF Moldova s-au mentinut in ultima luna intr-un palier strans de cotatii, fluctuand in jurul nivelului de 3,1 lei/actiune. Aceste titluri au inregistrat in acest an cea mai slaba performanta dintre SIF-uri, pierzand aproape 6% de la sfarsitul anului trecut. Pe parcursul sedintei de la finele saptamanii trecute, actiunile SIF Moldova au urcat pana la un prag maxim de 3,16 lei/actiune si au inchis pe minim, la 3,08 lei/actiune.

Titlurile THR Marea Neagra au castigat 5,2% la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul unor tranzactii ceva mai ridicate decat de obicei. Cresterea de vineri vine dupa ce aceste titluri au stagnat in ultima luna in jurul nivelului de 1,1 lei/actiune, dupa ce in prealabil au urcat puternic pe fondul unor tranzactii cu actiuni reprezentand circa 3,2% din capitalul social. THR Marea Neagra a inregistrat in primele trei luni pierderi mai mari cu circa 68% fata de aceeasi perioada din 2006, la 1,1 mil. euro (3,67 mil. lei). Compania a planificat pentru acest an investitii totale de circa 7 mil. euro (aproape 24,5 mil. lei). La inchidere, actiunile THR Marea Neagra s-au tranzactionat la pretul de 1,21 lei/actiune.

Actiunile Mecanica Ceahlau au avansat vineri peste 7%, pe un rulaj nu foarte ridicat insa, de 49.100 de euro (circa 161.000 de lei). Titlurile producatorului de utilaje agricole s-au apreciat cu peste 40% in decursul ultimei luni si jumatate si pe fondul pachetelor scoase la vanzare de societatea de servicii financiare SIF Broker, care si-a diminuat participatia sub pragul de 5%. Actiunile Mecanica Ceahlau au inregistrat una dintre cele mai bune evolutii de pe Bursa in acest an, aceste titluri apreciindu-se de la finele anului trecut de peste 2,5 ori. Actiunile Mecanica Ceahlau au fost cotate la inchiderea sedintei de vineri la pretul de 15 lei/actiune.

Titlurile Iproeb Bistrita au facut obiectul unor tranzactii importante, in valoare de circa 0,37 milioane de euro (1,2 milioane de lei), pe fondul carora cotatia din piata a urcat cu 2,6%. Cotatia acestor titluri a revenit ieri in jurul maximelor dupa mai multe sedinte de apreciere pe volume in crestere. Producatorul de cabluri electrice bistritean a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit triplu fata de nivelul consemnat in perioada ianuarie-martie a anului trecut, de 2,3 mil. euro (8,3 mil. lei), pe fondul unor afaceri in crestere cu 77%, pana la 13,6 mil. euro (48,5 mil. lei). Ultimul pret la care actiunile Iproeb Bistrita s-au tranzactionat vineri a fost de 5,9 lei/actiune.

Actiunile Socot Targu-Mures (SCTO) au sarit cu aproape 25%, pe fondul unor tranzactii mai ridicat decat de obicei, de circa 0,12 milioane de euro (0,41 milioane de lei). Compania din domeniul constructiilor hidrotehnice a inregistrat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 2 mil. euro (6,8 mil. lei), cu circa 37% mai mare decat aceeasi perioada din 2006, si un profit net de circa 20.000 de euro, fata de unul nesemnificativ in primele trei luni ale anului trecut. Aceste titluri s-au apreciat puternic pe parcursul acestui an, cu un avans de peste sase ori de la finele anului trecut . Actiunile Socot Targu-Mures au fost cotate la finele saptamanii trecute la pretul de 163 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO