Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că au început să apară cumpărătorii pe bursă

Brokerii spun că au început să apară cumpărătorii pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

18.10.2012, 00:05 927

Bursa de la Bucureşti a avansat uşor, cu 0,6%, pentru a patra şedinţă con­secutiv, pe o lichiditate în creştere şi asigurată în proporţie de 58% de tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Proprie­tatea (FP) şi Erste (EBS).

Piaţa locală a fost pe verde încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor externe, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile de regulă lichide.

"Au apărut din nou cumpărători pe bluechip-uri (cele mai lichide zece acţiuni - n. red.), în condiţiile în care sen­ti­mentul şi apetitul de risc s-au îm­bunătăţit în ultimele zile pentru pieţele emergente. Titlurile de stat în Spania şi Italia au urcat puternic pe speculaţii că Spania va cere un ajutor financiar în zilele următoare. Pe această ştire au în­ceput să se mai activeze cumpărătorii şi, pe fondul lichidităţii reduse a pieţei locale, creşterile preţurilor au fost mai vizibile", a afirmat un broker. La finalul se­siunii indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,62%. Titlurile celor cinci SIF-uri au în­che­iat în creştere cu 0,43% - 1,84%, iar ac­ţiunile Fondului Proprie­tatea au avansat cu 1,53%.

Investitorii au continuat să vizeze în principal acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni. "Cred că se cumpără şi pentru estimările de dividend, în special în sectorul SIF-urilor. În ceea ce priveşte creşterea acţiu­nilor Fon­du­lui Proprieta­tea, motivul cred că este dat de cotaţia titlurilor OMV Petrom, care conti­nuă să urce pe volume bune", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului Pro­prietatea au crescut mier­curi cu 1,53%, la 0,53 lei, iar acţiunile Erste au stagnat la 87 lei.

Investitorii au tranzac­ţionat în total acţiuni de 31 mil. lei (6,8 mil. euro), va­loare cu 13% peste rulajul de marţi, de 27,5 mil. lei (6 mil. euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 58% de transferuri cu acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (10,4 mil. lei) şi Erste (7,7 mil. lei).

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 688.000 de lei, valoare cu 30% peste rulajul de marţi, de 531.000 de lei. Titlurile firmei Bucur Obor, care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din capitală, au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 476.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 6,25%, la 3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24