Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că rulajele bursei au scăzut alarmant de mult

Brokerii spun că rulajele bursei au scăzut alarmant de mult

Foto Cristina Nichituş

Autor: Stefan Musgociu

02.10.2012, 00:05 710

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a crescut cu 0,6%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni.

Tranzacţiile au cumulat doar 4,1 milioane lei (913.000 de euro), astfel că bursa a înregistrat cel mai redus rulaj de după 22 aprilie 2011, dată când lichiditatea a fost de numai 2,7 milioane lei (659.000 de euro). Rulajul de luni este de cinci ori sub cel de vineri, de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro).

"Rulajele au scăzut alarmant de mult. Începutul verii nu anunţa o perioadă bună pentru acţiuni, însă discuţiile care anti­cipau deciziile Fed şi BCE au dus la creşteri treptate şi care au devenit apoi semnificative, indicele Dow Jones atin­gând valorile din 2007. Piaţa noastră a fost şi ea influenţată, SIF-urile urcând cu peste 20% în ultimele trei luni. Ca atare, aşteptările privind o corecţie susţinută de marcările de profit câştigă tot mai mult teren, justificând lipsa cumpărătorilor. Pe de altă parte, nici vânzătorii nu pun o presiune considerabilă, fiind cu ochii pe pieţele internaţionale, unde scăderile parcă întârzie să apară. Climatul actual alimentează şi mai mult starea de incertitudine, determinând în cele mai multe cazuri decizia de a aştepta şi asta se vede şi în rulajele zilnice", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,53%.

"Până la finalul anului, nu ar trebui exclusă varianta unor scăderi generate de deja obişnuitele probleme privind datoriile şi deficitele unor ţări europene. Momentan, cred că ne aflăm încă sub influenţa proaspetelor decizicii ale Fed şi BCE, iar corecţiile nu pot fi de amploare", este de părere brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni care abia au ajuns la un milion de lei. Preţul a coborât cu 0,5%, la 0,526 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24