Burse - Fonduri mutuale

Brokerii stau cu ochii pe SIF-uri, banci, petrol si Codul fiscal

05.12.2005, 18:42 11

Dupa "vacanta" de doua zile de la Bursa, brokerii se asteapta pentru aceasta saptamana la o crestere a lichiditatii pe piata, iar, pe fondul tranzactiilor mai ridicate, si la un nou avans usor pentru Bursa.

Pentru termen scurt, brokerii considera ca in mod deosebit in atentia investitorilor va continua sa se afle tot grupul actiunilor blue - chips, respectiv cele ale SIF-urilor, companiilor petroliere si cele ale bancilor.

"Lichiditatea a crescut si va creste in continuare deoarece pe piata intra bani din afara, iar investitorii romani au inceput la randul lor sa fie tot mai activi pe piata. Din punct de vedere al volatilitatii, ma astept ca piata sa fie putin mai stabila", este de parere Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.

Alti brokeri spun ca se asteapta pentru perioada imediat urmatoare la o crestere usoara pentru piata.

"Pe termen scurt, eu vad piata pe o tendinta usor crescatoare. Motivele stau pe de o parte in chestiunea cu impozitul pe castigul de capital, in functie de care, daca avem in vedere ultima varianta a proiectului de Cod fiscal, toata lumea e de acord ca gandirea logica ar fi ca preturile sa fie cat mai sus pana la finalul anului. Pe de alta parte, continuarea aprecierilor pe piata este legata si de interesul crescut manifestat de investi-tori pentru actiunile de la Bursa in perioada aceasta de final de an", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.

"Nu este vorba de o presiune la cumparare, dar nici de una la vanzare; este o crestere normala. In aceste mo-mente exista un oarecare echilibru pe piata, balanta fiind usor inclinata totusi in favoarea cumparatorilor", a mai spus Murgoci.

Actiunile SIF vor continua sa acapareze cea mai mare parte din atentia si totodata din banii investitori-lor, in perioada imediat urmatoare, spun brokerii.

Alti brokeri spun ca desi se asteapta la noi cresteri pentru SIF-uri in perioada ramasa pana la finalul anului, aprecierile vor fi totusi modeste.

"SIF-urile vor intra pe un interval de acumulare pana la sfarsitul anului, tinand cont si de faptul ca in ultima saptamana de tranzactionare din an interesul pentru piata de capital scade. In aceste conditii, ma astept ca SIF-urile sa creasca cu maximum 5% in aceasta luna", considera Octavian Dragolea.



Indicele BET a inregistrat in cele trei sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta o crestere de aproximativ 1,7%. Chiar daca pe termen scurt brokerii se asteapta la noi avansuri usoare pentru piata, analistii nu exclud ca pana la finalul anului vanza-torii sa inceapa sa puna mai multa presiune asupra pietei.

"Bursa se afla in aceste momente in mijlocul luptei dintre vanzatori si cumparatori, deocamdata cei care mizeaza pe cresterea pietei fiind inca preponderenti pe piata. Totusi, pe parcursul acestei luni, cel mai probabil situatia se va schimba", considera Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.



O evolutie pozitiva au inregistrat saptamana trecuta si actiunile Petromidia, pretul acestora crescand in cele trei sedinte de tranzactionare cu aproximativ 5% insa pe fondul unei lichiditati relativ reduse. Brokerii considera ca pretul titlurilor Petromidia nu este inca dictat de conditiile pietei, fiind influentat de factori politici. Saptamana trecuta cotatia titlurilor Petromidia a atins un maxim de 0,115 lei/actiune, insa ultimul transfer cu actiunile rafinariei s-a efectuat la un pret de 0,112 lei/actiune. Din punctul de vedere al rezultatelor financiare titlurile Petromidia sunt atractive pentru investitori, avand un PER de aproximativ 4,5, calculat cu ultimul pret de la Bursa si profitul net pe ultimele patru trimestre.



Dupa noul maxim istoric de 15 lei/actiune, atins la inceputul saptamanii trecute, unii investitori au inceput sa-si marcheze ceva mai puternic profitul, determinand o corectie de 2% pentru actiunile BRD in ultima sedinta de tranzactionare de miercuri. Analistii de pe piata se asteapta totusi la o reluare a cresterilor pe BRD pe termen scurt.

"In conditiile in care piata va continua sa aiba o evolutie pozitiva, eu cred ca actiunile BRD vor avea o crestere peste media pietei", spune Nicolae Pascu.

In general, brokerii cred ca titlurile bancii vor avea in continuare o evolutie ascendenta, sau cel putin se vor stabiliza in jurul preturilor actuale.



Actiunile Impact nu au reusit in acest an sa trezeasca in mod deosebit interesul investitorilor, inclusiv pe parcursul saptamanii trecute, cursul acestor titluri consemnand o scadere usoara. Totusi, spun analistii, este posibil ca titlurile Impact sa beneficieze in perioada urmatoare de pe urma reorientarii investitorilor. "In conditiile in care titlurile Impact au fost neglijate de investitori in acest an in favoarea altor actiuni de la Bursa, nu as fi surprins daca actiunile Impact vor consemna in continuare cresteri cat de cat importante, ca urmare a faptului ca investitorii vor incepe sa-si indrepte aten-tia si asupra celorlalte actiuni cu potential de la Bursa, care nu au inregistrat cresteri semnificative in acest an", spune Pascu.



Pe piata RASDAQ, cele mai multe tranzactii, ca numar, s-au realizat saptamana trecuta cu actiunile companiei petroliere Rompetrol Bucuresti (Vega), valoarea totala a acestora fiind insa de sub 64.000 de lei (17.500 de euro). Cotatia titlurilor Rompetrol a coborat pentru prima data in ultimele sase luni sub nivelul de 0,06 lei/actiune.

"Pe termen scurt, actiunile Rompetrol SA ar trebui sa creasca", crede Octavian Dragolea, directorul societatii de brokeraj European Securities. Brokerii se asteapta la cresteri pentru Vega in conditiile in care finalul de an este de regula o perioada de acumulare pe actiunile companiilor petroliere si pe cele ale bancilor. catalin.ciocan@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO