Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad cum intra din nou bani straini in piata

01.09.2006, 19:53 14

Bursa a inchis ziua de ieri cu o corectie usoara, indicii BET si BET-FI inregistrand scaderi de pana la 0,5%. Brokerii spun ca nu a fost decat o usoara corectie, unii investitori marcandu-si profiturile dupa cresterile din ultima perioada.
"Pe piata are loc o plafonare a preturilor, la niveluri superioare fata de cele la care au plecat acum cateva zile. Nu se pune problema intrarii pe un trend descendent. Cererea si oferta pe Bursa incearca sa-si gaseasca nivelurile de echilibru", a declarat Rares Nilas, director al societatii de brokeraj BT Securities.
Rulajul pietei a crescut considerabil fata de nivelurile inregistrate inainte de listarea Transelectrica, tranzactiile de pe piata insumand ieri 9,3 mil. euro.
"S-a vazut inca de miercuri prin volumele ridicate ca intra bani pe piata, iar faptul ca acestea se indreapta cu preponderenta spre companii mari, de genul Petrom, ma face sa cred ca investitorii straini au inceput sa-si faca simtita prezenta pe piata", spune Rares Nilas.
Titlurile Transelectrica au fost printre putinele titluri lichide care au inregistrat ieri cresteri, castigand 3% pe un rulaj de aproape 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei).
"Cine a avut de vandut actiuni Transelectrica a facut-o in primele doua zile dupa listarea acestora. Scaderea lichiditatii arata ca oferta mare care a existat in primele sedinte dupa listare s-a terminat, insa interesul pentru aceste titluri se mentine, iar pretul urca in piata", considera Nilas.
"Investitorii au ofertit la listare un pret suficient de atractiv incat sa determine investitorii speculativi sa-si marcheze profiturile, acestia obtinand un randament ridicat intr-o perioada scurta de timp. Deocamdata se mentine entuziasmul pentru aceste actiuni. Cred ca in viitorul apropiat, titlurile Transelectrica vor atinge pragul de 25 de lei/actiune", a adaugat Rares Nilas.
Sedinta de ieri a fost destul de agitata, cu fluctuatii destul de mari pe principalele cotatii. SIF-urile au pierdut in medie 0,5%, dupa ce, pe parcursul sedintei, inregistrasera cresteri si de 2%.
"SIF-urile vor creste pe masura ce ne apropiem de data la care Erste va achita banii pe participatia BCR, fapt ce ar confirma valoarea reala a pachetelor pe care SIF-urile pe detin", spune Rares Nilas.
Cele mai tranzactionate au fost tilurile Petrom, care au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe un rulaj de aproape 1,9 milioane de euro (6,7 milioane de lei).

Actiunile Petrom au inchis ieri la acelasi nivel de pret din sedinta precedenta. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de aproape 1,9 milioane de euro (6,7 milioane de lei). Titlurile Petrom au inregistrat fluctuatii destul de puternice pe parcursul sedintei, atingand un prag maxim de 0,57 lei/actiune, insa spre final cotatia a coborat la un prag minim de 0,545 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a realizat la un curs de 0,555 lei/actiune, cu peste 16% mai ridicat decat cel de la inceputul acestui an. Cu toate acestea, cursul de ieri este cu circa 15% sub nivelul maxim inregistrat pe parcursul acestui an.

Titlurile SIF Moldova au pierdut 0,5%, pe un rulaj de 1,4 milioane de euro (5 milioane de lei). "Anuntul cu privire la oferta de preluare din partea Erste a pachetului de 8% destinat salariatilor BCR a urcat preturile la SIF-uri miercuri. Cu toate acestea, oferta nu are un caracter tocmai pozitiv. Cred ca investitorii au mizat mai mult pe faptul ca Erste ar putea inainta o oferta si SIF-urilor pentru pachetele detinute, la un pret superior celui pe care ar urma sa-l ofere salariatilor", spune Rares Nilas, director al societatii de brokeraj BT Securities. Inchiderea pe titlurile SIF Moldova s-a facut la un curs de 2,14 lei/actiune, cu aproape 5% sub nivelul de la inceputul acestui an.

Actiunile societatii de intermediere financiar~ Broker Cluj-Napoca au evoluat contrar trendului de pe piata, castigand 0,8%. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat peste 0,1 milioane de euro (0,37 milioane de lei). Pe parcursul sedintei de ieri, titlurile Broker Cluj au fost tranzactionate la un pret minim de 1,29 lei/actiune si unul maxim de 1,32 lei/actiune. Dupa ce au atins un prag minim la inceputul acestei saptamani, de 1,27 lei/actiune, aceste actiuni s-au aflat pe un trend usor ascendent, castigand 2,3% la nivelul pretului de inchidere de ieri. Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat la un pret de 1,3 lei/actiune.

Titlurile Impact au facut ieri obiectul unor tranzactii ridicate, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,55 milioane de euro (aproape 2 milioane de lei). Brokerii spun ca, cel mai probabil, este vorba de un transfer de pachete intre investitori, dar este si o consecinta a intrarilor de bani in piata din ultima perioada. Compania de constructii si dezvoltare imobiliara a inregistrat cresteri in primele sase luni atat la nivelul profitului, cu un plus de 40%, cat si al cifrei de afaceri, care s-a majorat cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Titlurile Impact s-au tranzactionat la inchidere la un curs de 0,477 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias au castigat aproape 2% ieri pe un rulaj scazut, de circa 14.000 de euro (51.000 de lei). Compania, care activeaza pe sectorul forajului petrolier si al constructiilor, a obtinut in primul semestru un profit net de 0,68 milioane de euro (2,4 milioane de lei), in crestere cu 17% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat de asemenea, cu 17%, ajungand la 18,24 milioane de euro (64,5 milioane de lei). Dupa o apreciere de aproape 40% a acestor titluri acum doua saptamani, cursul s-a stabilizat in piata, cu fluctuatii de mica amploare, in jurul nivelului de inchidere de ieri, de 1,1 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO