Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad noi maxime pentru SIF-uri

16.10.2006, 16:34 8

Bursa a inchis saptamana in crestere, ceva mai consistenta de aceasta data, pe o lichiditate la nivelul mediei din ultima perioada. SIF-urile au mai redus din pierderile suferite in ultima perioada, ajungand din nou in apropierea maximelor, ajutate de stirile pozitive legate de posibila listare a Erste Bank la BVB, care ar putea prelua pachetele detinute de SIF-uri la BCR, spun brokerii.
"Cresterea pe SIF-uri din sedinta de vineri a reprezentat mai mult o anulare a unei parti din corectia suferita in ultimele zile. Cred ca evolutia buna a acestora a fost determinata in primul rand de intentia Erste de a se lista la Bursa de la Bucuresti in cazul in care convinge SIF-urile sa iasa din actionariatul BCR si de faptul ca a fost confirmata plata pachetului detinut de Erste", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
"Exista posibilitatea ca SIF-urile si angajatii sa converteasca actiunile BCR in actiuni Erste si aceasta sa se listeze cu o anumita portiune din capitalul social la BVB, in paralel cu cea de la Bursa din Viena. Aceasta schema a fost aplicata cu succes in Cehia, titlurile respectivului emitent fiind printre cele mai tranzactionate pe acea piata", precizeaza Rares Nilas.
Actiunile Petrom au ocupat pozitia fruntasa in topul celor mai lichide titluri, acestea pierzand aproape 0,8%, pe un rulaj de aproape 2 mil. euro (6,9 mil. lei).
SIF-urile au castigat in medie 2,2%, pe rulaje nu foarte ridicate insa.
Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova, in crestere cu 2,3% pe un rulaj de 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei).
"Cred ca urmatoarea crestere mai consistenta pe SIF-uri va avea loc in momentul in care BCR va fi listata la BVB sau se va realiza conversia titlurilor BCR in actiuni Erste. SIF-urile vor depasi cu siguranta maximele pana la sfarsitul anului. Cat de mult vor urca depinde de evenimentele legate de privatizarea BCR de pana atunci", considera Nilas.
Indicele BET a inchis putin sub nivelul de ieri, tras in jos de evolutia sectorului petrolier, actiunile Rompetrol Rafinare pierzand 1,7%. Titlurile Bancii Transilvania si BRD au stagnat la nivelul pietei. Actiunile Transelectrica au pierdut 1,2% pe un rulaj scazut.
Pe fondul evolutiei pozitive a SIF-urilor s-au inregistrat cresteri mai insemnate pe titlurile mai putin lichide ca Biofarm (6,9%), Compa Sibiu (5,5%), Prodplast (10%) si Artrom Slatina (5,8%).

Actiunile Petrom au pierdut vineri 0,8%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de aproape 2 mil. euro (6,9 mil. lei). "Pe Petrom se observa in ultimul timp o concentrare a pachetelor. Exista un interes destul de ridicat la cumparare la acest nivel de pret, scaderea de vineri fiind una intamplatoare. Pretul de echilibru al acestor titluri se invarte in jurul nivelului de 0,59 lei/actiune, ca dovada fiind si tranzactiile speciale mari realizate in ultimele sedinte la aceasta cotatie. Are potential de crestere, insa aceasta depinde de rezultatele la 9 luni", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Titlurile SIF Banat-Crisana au castigat aproape 2%, pe fondul unui rulaj de 0,55 milioane de euro (1,9 milioane de lei). "Pe finalul sedintei s-a intrat mai agresiv la vanzare pe SIF-uri. Asa se intampla de obicei cand au loc cresteri mai importante pe parcursul sedintei. Ma astept ca SIF-urile sa atinga maximele din acest an in urmatoarele zile de tranzactionare si sa se aprecieze cu circa 10%-20% peste aceste maxime pana la sfarstiul anului", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la un pret de 2,66 lei/actiune.

Actiunile Biofarm au inregistrat un avans de aproape 7%, pe fondul unor tranzactii ridicate, de 0,52 milioane de euro (1,8 milioane de lei). "Investitorii pe actiunile Biofarm se bazeaza pe faptul ca aceasta companie ar putea fi tinta unei achizitii in conditiile in care privatizarea celuilalt producator de medicamente, Antibiotice Iasi, este aproape de a se infaptui, avand mai multi cumparatori interesati. Acestia si-ar putea indrepta atentia asupra Biofarm daca nu reusesc sa achizitioneze Antibiotice", considera Rares Nilas. La inchidere, titlurile Biofarm erau cotate la un curs de 0,625 lei/actiune, cu circa 22% mai ridicat decat cel de la inceputul acestui an.

Titlurile Impact Bucuresti au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,47 milioane de euro (1,5 milioane de lei), pe o apreciere a cotatiei cu aproape 2%. "Se vede ca exista un cumparator mai puternic pe aceste actiuni, care achizitioneaza sistematic pachete ale emitentului la anumite intervale de timp. Cred ca in continuare vor avea o evolutie ascendenta", spune Gabriel Rotaru. Pe parcursul sedintei, actiunile Impact Bucuresti au fluctuat intre un prag minim de 0,52 lei/actiune si unul maxim de 0,54 lei/actiune. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la un curs de 0,53 lei/actiune, cu peste 17% fata de cel de la inceputul anului.

Actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu au sarit vineri cu 5,5%, pe fondul unor transferuri mai ridicate decat de obicei, rulajul depasind 0,1 milioane de euro (0,36 milioane de lei). Aceste titluri s-au aflat in ultima luna pe un trend ascendent, perioada in care s-au apreciat cu circa 17%. Pe parcursul sedintei titlurile Compa Sibiu au scazut pana la un prag minim de 1,11 lei/actiune si au atins un maxim de 1,19 lei/actiune. De la inceputul anului, aceste actiuni au pierdut circa 40%, ca urmare a rezultatelor mai slabe raportate in ultima perioada de timp. Ultimul pret la care aceste actiuni s-au tranzactionat a fost de 1,16 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO