Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad o crestere de peste 30% in prima zi de tranzactionare la Transgaz

Brokerii vad o crestere de peste 30% in prima zi de tranzactionare la Transgaz

Click pentru imaginea marita

18.12.2007, 18:39 24

Brokerii afiseaza optimism in ceea ce priveste randamentele care vor fi aduse de investitia Transgaz in prima zi de tranzactionare a drepturilor de alocare, asteptand randamente cuprinse intre 30% si 70% fata de pretul de oferta de 191,92 lei.
Maine va fi prima zi in care investitorii vor putea sa tranzactioneze drepturile de alocare atasate actiunilor Transgaz (TGNR01), ceea ce le va permite fructificarea investitiei la numai doua saptamani de la realizarea acesteia.
"Ma astept ca pretul drepturilor de alocare Transgaz sa creasca cel putin cu 60-70% in prima zi, in conditiile in care vor fi multi cumparatori, dar putini care vor vrea sa vanda", considera Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Nilas este cel mai optimist dintre brokerii intervievati de ZF in legatura cu evolutia imediata a drepturilor de alocare Transgaz. Ei iau in calcul si gradul neasteptat de suprasubscriere, in oferta publica fiind implicate fonduri de circa 1,8 miliarde de euro.
"Ma astept ca randamentul din prima zi de tranzactionare a drepturilor de alocare sa fie undeva in jurul a 50%. Este clar ca interesul va fi mare pentru aceste titluri. Ramane de vazut cat vor fi cumparatorii dispusi sa ofere pentru ele", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Ultimele patru luni de tranzactionare s-au dovedit a fi nefaste pentru bursele internatioale, la noi oprind trendul ascendent la sfarsitul lunii iulie si aducand corectii accentuate pe mai multe titluri. Indicii romanesti rezista insa bine, avand in vedere si scaderile puternice din pietele internationale in ultimele sedinte.
"Randamentul ar putea sa mearga chiar si pana la 50%, daca evolutia din pietele externe nu va reduce apetitul pentru cumparare", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Brokerii mizeaza si pe istoricul ofertelor anterioare desfasurate in piata romaneasca de capital. Transelectrica a adus in prima zi de tranzactionare randamente de pana la 50%, iar cotatia Alumil a urcat la debutul in piata cu 90% fata de pretul de oferta.
"Vor fi multi si cei care vor vinde, nerezistand tentatiei unui astfel de randament. Vor fi insa mult mai multi cei care isi vor pastra detinerile si numai pentru a amana impozitul pe profit pe anul viitor", spune Adrian Simionescu, directorul general al casei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Drepturile de alocare sunt o premiera pentru piata de capital romaneasca. Acestea permit investitorilor sa-si valorifice actiunile primite in cadrul ofertei publice initiale inainte de inregistrarea acestora la Depozitarul Central.
"Aceasta este fereastra pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lasat-o deschisa pentru ca investitorii sa isi poata fructifica eventualul profit sau pur si simplu sa isi vanda actiunile achizitionate in oferta, fara sa fie necesar sa mai astepte momentul inscrierii detinerii lor in registrul actionarilor", spune Stere Farmache, directorul general al Bursei.
El mai da ca exemplu si cazurile anterioare in care investitorii au trebuit sa astepte pana la cateva luni pentru a incepe sa poata tranzactiona actiunile subscrise in cadrul ofertelor publice. Transelectrica a inceput tranzactionarea dupa doua luni de la oferta, in timp ce actionarii Alumil au asteptat mai bine de patru luni.
Noul tip de instrument financiar va fi tranzactionat pe o sectiune distincta a Bursei, la categoria "Drepturi". In total, timpul de asteptare al investitorilor a fost redus de la cateva luni la sapte zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO