Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad o stabilitate mai mare pe piata

28.05.2007, 15:12 10

Bursa a inregistrat vineri o crestere usoara la nivelul indicelui principal, pe o lichiditate destul de ridicata pentru aceasta perioada, valoarea tranzactiilor depasind 18 milioane de euro.
SIF-urile au dat inapoi, acestea pierzand in medie 1,6%, evolutie care s-a pastrat pe mai tot parcursul sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute.
"Cred ca Bursa si-a gasit punctul de echilibru, dovada fiind si tranzactiile in crestere care se realizeaza pe piata determinate de scoaterea la vanzare a unor pachete mai mari de actiuni", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Principalele titluri de pe piata au castigat in medie 0,7%. Cresteri mai importante au consemnat actiunile Oltchim, care s-au apreciat cu 3,7% si titlurile Transelectrica, titlurile Impact, in urcare cu 2,8% si actiunile Transelectrica, cu un avans de 2,5% pe fondul celui mai ridicat rulaj din piata, de 2,4 milioane de euro (7,9 milioane de lei).
Cresteri semnificative au inregistrat actiunile Rompetrol Well Services, in crestere cu aproape 15% si cele ale Mecanica Ceahlau, care au plusat cu 7,2%.
Dintre SIF-uri, cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Transilvania, care au pierdut 2,2% pe un rulaj de 1,8 milioane de euro (5,9 milioane de lei).
"Dupa o perioada mai agitata, este de asteptat ca Bursa sa se stabilizeze, atat la nivelul cotatiilor cat si al fluctuatiilor din piata, in conditiile in care nu intervin alti factori externi de natura sa influenteze evolutia pietei", considera Rares Nilas.
Un numar de 18 firme de investitii straine, printre care si Merrill Lynch, au depus notificari la CNVM saptamana trecuta pentru a opera pe piata de capital din Romania, in total 60 de astfel de firme aratandu-si intentia de a activa pe piata noastra de la inceputul acestui an.
Brokerii sunt de parere ca intrarea firmelor de investitii straine pe piata nu va avea pe termen scurt o influenta semnificativa asupra lichiditatii Bursei, acestea nefiind active la tranzactionare.
"Firmele de investitii straine au intrat pe piata mai mult la nivel formal in asteptarea de oportunitati. Impactul acestora la nivelul lichiditatii din piata nu cred ca va fi unul semnificativ pe termen scurt, pentru ca bursa noastra este una destul de mica, iar pe termen lung va depinde de modul cum se va dezvolta Bursa", este de parere Rares Nilas.

Actiunile Transelectrica au castigat la finalul saptamanii trecute 2,5%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 2,4 milioane de euro (7,9 milioane de lei). Cresterea de vineri vine in contextul in care aceste titluri au pierdut circa 10% pe parcursul mai multor saptamani, dupa anuntarea rezultatelor financiare ale companiei pe primul trimestru. Compania nationala de transport al energiei electrice organizeaza pe 10 iulie o licitatie deschisa pentru lucrari de retehnologizare la statia de transformare de la Pestis, investitie care se ridica la 66,6 mil. lei (circa 20,35 mil. euro), inclusiv TVA. Ultima tranzactie cu actiunile Transelectrica s-a realizat la pretul de 45 lei/actiune.

Titlurile Prodplast Bucuresti au facut vineri obiectul unor tranzactii ridicate, in valoare de 1,4 milioane de euro (4,7 milioane de lei), prin care s-a transferat un pachet de peste 1,5 milioane de actiuni, reprezentand circa 4% din capitalul social. Pe fondul acestor tranzactii, cotatia Prodplast s-a apreciat usor, cu 0,7%. Producatorul de mase plastice a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de 1,28 mil. lei (0,37 mil. euro), de doua ori mai ridicat fata de cel consemnat in perioada ianuarie-martie a anului trecut. Afacerile companiei s-au cifrat in aceeasi perioada la 17 mil. lei (circa 5 mil. euro), cu 35,5% mai mari comparativ cu primele trei luni din 2006.

Actiunile SIF Oltenia au inchis sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute cu o scadere de circa 1%, pe un rulaj destul de redus, de 1,1 milioane de euro (3,8 milioane de lei). Scaderile de la finele saptamanii trecute pe actiunile societatilor de investitii financiare au venit dupa ce indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric, celelalte SIF-uri inregistrand vineri scaderi asemanatoare. In ultimele doua luni si jumatate, actiunile SIF Oltenia s-au apreciat cu circa 23%. Aceste titluri au fost cotate vineri la un pret de 3,55 lei/actiune, apropiat de cel de la finele anului trecut, nivel cu circa 6,5% sub cel maxim atins la inceputul lunii mai.

Titlurile Mecanica Ceahlau au inregistrat un avans de peste 7%, pe un rulaj destul de scazut, de circa 90.000 de euro (297.000 lei). Cresterea de vineri vine sa continue evolutia foarte buna pe care aceste titluri au avut-o in ultima perioada, influentata si de pachetele mai mari scoase la vanzare de societatea de intermediere financiara Broker Cluj. Firma de brokeraj a anuntat vineri ca a vandut un pachet de 4,4% din capitalul producatorului de utilaje agricole, dupa ce in urma cu cateva saptamani renuntase la o participatie de 1,12% din companie. Actiunile Mecanica Ceahlau au inregistrat un avans de peste doua ori de la inceputul acestui an, fiind cotate vineri la inchidere la pretul de 11,9 lei/actiune.

Actiunile companiei hoteliere Intercontinental au inregistrat vineri un avans de peste 16%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,38 mil. euro (1,2 mil. lei). Saptamana trecuta au aparut pe piata informatii potrivit carora un fond de investitii ar fi inaintat o oferta in valoare de 135 mil. euro pentru achizitia pachetului majoritar la Intercontinental, stire negata de omul de afaceri Viorel Paunescu, care controleaza compania hoteliera. Reprezentantii bancii de investitii Balkan Advisory Company (BAC) Romania, care reprezinta pe plan local fondul, au confirmat totusi ca sunt interesati de preluarea hotelului si ca au depus o oferta in acest scop, insa nu au dorit sa precizeze valoarea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO