Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad un an agitat pentru blue-chipsurile de la Bursa

09.01.2008, 18:03 22

Petrom Bucuresti (SNP)
Petrom (SNP) s-a numarat printre putinele actiuni de pe Bursa care au inregistrat scaderi anul trecut, acestea aducand actionarilor un randament negativ de 12%.
Scaderea cotatiei Petrom poate fi pusa si pe seama rezultatelor ceva mai slabe ale companiei de anul trecut. Brokerii spun ca in 2008 unul dintre cei mai importanti factori care trebuie avuti in vedere este evolutia pretului petrolului de pe pietele internationale, cu efecte asupra profitabilitatii companiei.
"Pretul petrolului pe pietele internationale va juca un rol important in evolutia activitatii Petrom si a cursului din piata a actiunilor. In 2008 se finalizeaza investitiile realizate de companie pentru restructurarea celor doua rafinarii pe care aceasta le detine, fapt ce va avea un efect pozitiv.
Cu toate acestea, nu stiu exact daca influenta acestor investitii se va vedea anul acesta sau anul viitor", spune Iulian Panait.
Alti brokeri considera ca printre factorii importanti care vor influenta cursul titlurilor Petrom se numara evolutia leului fata de principalele monede internationale si distributia pachetului de 8% din actiuni destinat salariatilor.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC)
Actionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au adus anul trecut de un castig de 25% dat de aprecierea actiunilor, in ciuda rezultatelor slabe inregistrate de companie. Cresterea cotatiei actiunilor Petromidia a fost determinata cu precadere de anuntul privind schimbarea actionarului majoritar al grupului Rompetrol, din care face parte compania. Pretul ridicat la care s-a realizat tranzactia, precum si schimbarile pe care le-ar putea aduce noul actionar majoritar, compania kazaha de stat KazMunaiGaz, au dat incredere investitorilor.
"Este de asteptat ca schimbarea actionarului majoritar sa impulsioneze activitatea din cadrul companiei, iar Rompetrol Rafinare sa intre pe profit", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.
"Cred ca anul acesta Petromidia va incorpora in rezultatele financiare pe deplin efectele tranzactiei de anul trecut, astfel ca efectele nu pot sa fie decat pozitive, insa este de vazut care va fi anvergura acestora", considera Iulian Panait.
Brokerii sunt de parere ca miza anului 2008 la Rompetrol Rafinare va fi daca compania kazaha va reusi sa aprovizioneze rafinaria cu petrol ieftin care sa-i imbunatateasca marjele de profit.

BRD SocGen (BRD)
Actiunile BRD au inregistrat in 2007 un avans mai mare decat in anul precedent, castigul adus de aceste titluri actionarilor anul trecut fiind de 53%. Unul din elementele care au influentat pozitiv evolutia acestor titluri au fost rezultatele financiare obtinute anul trecut, care s-au situat peste asteptarile celor mai multi brokeri.
"Cred ca bancile vor incepe sa puna accentul mai mult pe reducerea costurilor decat pe investitii, insa batalia creditelor va continua si in 2008", considera Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. El a mai precizat ca este de asteptat ca BNR sa se preocupe in prima jumatate a anului de restrangerea lichiditatii care ar putea influenta in mod negativ bancile, dar ca in a doua parte a anului anticipeaza o modificare a nivelului rezervelor obligatorii cu efecte pozitive asupra acestora.
"Problemele aparute la americani nu cred ca vor avea repercusiuni asupra sectorului bancar, insa politica BNR in ceea ce priveste nivelul de referinta a dobanzilor ar putea influenta activitatea bancilor, cu toate ca este de asteptat ca bancile sa gaseasca moduri de a contracara aceste efecte", spune Marcel Murgoci.

Banca Transilvania Cluj (TLV)
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au adus anul trecut un randament de 33,8%, similar anilor anteriori. Banca si-a continuat in 2007 politica de extindere agresiva, care a contribuit in mod favorabil la rezultatele economice obtinute de acesta anul trecut.
Cursul din piata al actiunilor Bancii Transilvania a fost si va fi influentat in continuare de speculatiile investitorilor legate de o posibila preluare a bancii, sunt de parere cei mai multi dintre brokeri.
"De la Banca Transilvania, mai mica si mai dinamica, ne putem astepta la o profitabilitate ceva mai buna decat in cazul BRD. Probabil cel mai important eveniment de urmarit pentru 2008 este o posibila preluare a bancii de catre un jucator important din sector", spune Iulian Panait.
Brokerii se asteapta ca ratele de profitabilitate a bancilor sa se situeze la un nivel mai mic decat anul trecut, cand acestea au inregistrat cresteri importante.
Profitul bancii pe 2007 va creste semnificativ ca urmare a vanzarii BT Asigurari, fapt ce ar putea determina conducerea bancii sa distribuie mai multe actiuni gratuite decat in anii precedenti.

Transelectrica Bucuresti (Tel)
Titlurile Translectrica (TEL) s-au apreciat anul trecut cu 22%, fiind primul an de dupa listarea companiei pe Bursa.
Evolutia actiunilor Transelectrica a fost influentata pozitiv de cresterea peste asteptari a profitului obtinut de companie in 2006, pentru ca ulterior, pe fondul previziunilor mai putin optimiste ale conducerii sa revina spre valoarea de la inceputul anului.
"Cred ca un element important in evolutia acestor actiuni il va juca stirea aparuta zilele trecute legata de majorarea tarifelor la serviciile de transport a energiei electrice, avand in vedere ca aceasta ar putea conduce la cresterea veniturilor companiei", spune Marcel Murgoci. "Marja de profit la activele de baza recunoscuta de stat pentru Transelectrica nu a fost data inca publicitatii, iar aceasta ar putea influenta profitabilitatea companiei. Alti factori care ar putea influenta pretul de piata sunt planurile conducerii de splitare a valorii nominale a actiunii si oferta publica secundara, care s-ar putea materializa in 2008", precizeaza Iulian Panait.
Brokerii mai spun ca actiunile oferite despagubitilor si care nu pot fi tranzactionate pentru o anumita perioada de timp ar putea pune presiune pe curs, insa pe termen scurt.

Transgaz Medias (TGN)
Investitorii care au subscris in oferta publica de listare a Transgaz la Bursa si-au putut vinde drepturile de alocare aferente acestora la un pret cu pana la 75% mai ridicat decat pretul din oferta la finele anului trecut.
Listarea Transgaz pe Bursa a reprezentat una dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut, pentru 2008 brokerii asteptandu-se la o evolutie pozitiva a cursului, data de asteptarile companiei privind indicatorii financiari pentru acest an. "Previziunile conducerii Transgaz pentru 2008 sunt destul de optimiste. Cred ca actiunile Transgaz vor fi printre cele mai solicitate de investitori anul acesta. Includerea companiei in proiectul Nabucco va fi unul dintre evenimentele de urmarit pe viitor", spune Marcel Murgoci. Transgaz si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 317,6 mil. lei (90,7 mil. euro), cu circa 28% mai ridicat decat cel previzionat a fi inregistrat in 2007, de 247,9 mil. lei (74,8 mil. euro).
Alti brokeri considera ca printre factorii care vor influenta activitatea companiei se adauga evolutia cursului de schimb si modul cum va reusi sa gestioneze Transgaz activitatea de transport a gazului din Rusia catre Bulgaria si evenimentele legate de aceasta.

Biofarm Bucuresti (BIO)
Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) au adus anul trecut actionarilor un castig de 83%, aceste titluri fiind unele dintre cele mai "vanate titluri" de catre SIF-uri, care si-au consolidat pozitiile in cadrul actionariatului companiei. Trei SIF-uri detin, potrivit ultimelor raportari, putin peste 35% din capitalul Biofarm.
Biofarm a realizat anul trecut doua majorari de capital, in prima distribuind actiuni gratuite din profitul net pe 2006, cea de-a doua, finalizata la sfarsitul anului, realizandu-se prin aporturi in numerar din partea actionarilor. O parte din sumele stranse de la actionari au fost investite de companie pe Bursa in actiuni SIF.
"Cred ca vor conta investitiile de capital pe care Biofarm le-a realizat in 2007", spune Marcel Murgoci. Biofarm si-a declarat intentia de a participa impreuna cu SIF-urile la privatizarea Antibiotice Iasi care este programata pentru acest an.
"Farmaceuticele vor avea un an foarte activ. Biofarm se va implica in privatizarea Antibiotice Iasi. Cred ca piata mai are loc de crestere daca avem in vedere mediile europene", este de parere Iulian Panait.

Impact Bucuresti (IMP)
Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP) au adus in 2007 un randament de 29,3%. Compania a continuat sa se orienteze catre proiecte de anvergura, cum ar fi complexul imobiliar din zona Dealul Lomb din Cluj-Napoca, evolutia cotatiei titlurilor Impact fiind influentata pozitiv si de intrarea in actonariat a unora dintre cele mai mari fonduri din lume, respectiv Lehman Brothers si consolidarea pozitiei detinute de fondul american Julius Baer in actionariatul societatii.
"Trebuie avuta in vedere la Impact influenta legata de activele imobiliare pe care le detine si evolutia valorii acestora in 2008, respectiv activitatea de dezvoltator care cred ca va avea o influenta buna, pentru ca este de construit in Romania.
Pe de alta parte, piata imobiliara este posibil sa intre pe o stagnare in 2008 urmata de o eventuala scadere", spune Iulian Panait. Brokerii mai spun ca un alt factor important l-ar putea constitui preluarea companiei de catre un constructor international.
Principalul actionar al companiei, Dan Ioan Popp, care detine 28% din actiuni, a declarat ca ar mai putea vinde o parte din actiuni.

Societatile de Investitii Financiare (SIF)
SIF-urile au adus anul trecut in medie un castig de 24%, mult mai mici comparativ cu anii precedenti. Dintre cele cinci SIF-uri, cel mai mic randament l-au inregistrat actiunile SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 6,4%, la cealalta extrema situandu-se titlurile SIF Transilvania (SIF3) care au adus un castig de 55,7%.
Printre elementele majore care au influentat evolutia SIF-urilor in 2007 s-a numarat criza externa si majorarea de capital derulata de SIF Transilvania, care a influentat in mod pozitiv evolutia acestui emitent. "Cred ca piata in 2008 va fi mai volatila ca anul trecut, iar SIF-urile sunt in topul volatilitatii de la Bursa.
Printre elementele care le pot influenta evolutia se numara stirile legate de activele pe care le au in portofoliu, ma refer aici in special la banci si BCR, precum si decizii politice ca modificarea pragului de detinere sau care tin de organizarea statutara a acestora", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstIvest. Brokerii spun ca de urmarit pentru 2008 in cazul SIF-urilor este si contextul international, care nu poate fi ignorat, acestia asteptandu-se la o corelatie din ce in ce mai stransa cu bursele internationale.

Broker Cluj (BRK)
Titlurile Broker Cluj (BRK) au inregistrat anul trecut una dintre cele mai mari aprecieri printre blue-chipsurile de pe Bursa, acestea aducand actionarilor societatii de brokeraj una dintre cele mai mari randamente, de 144%.
Printre factorii care au influentat pozitiv evolutia cursului in 2007 se numara faptul ca actiunile Broker Cluj au fost promovate anul trecut la categoria I a Bursei de Valori, actiunile gratuite oferite de companie si rezultatele financiare bune inregistrate de societatea de brokeraj. "Broker Cluj are atat o activitate de investment-banking, cat si de intermediere pe segmentul de retail. Ma astept ca pe partea de servicii de intermediere sa beneficieze de cresterea volumelor de tranzactionare de pe Bursa.
Pe partea de investitii va conta conjunctura generala de piata si modul cum va gestiona aceasta situatie", spune Iulian Panait. Broker Cluj si-a orientat in ultima perioada plasamentele catre titlurile mai putin lichide de pe RASDAQ, care ar putea aduce in continuare randamente superioare insa in conditiile unor riscuri mai mari.
Broker Cluj isi va continua si in acest an politica de finantare prin majorari de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO