Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avut o sedinta ceva mai buna

16.05.2001, 00:00 26



Bursa de Valori a avut ieri o sedinta buna, sustinuta de actiunile bancilor si ale producatorului de aluminiu Alro. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 6,06 miliarde de lei, mult mai mare decat media zilnica obisnuita.

Alro Slatina a fost vedeta sedintei, iar cresterile si scaderile pretului dand emotii mari brokerilor. La inchidere titlurile Alro au fost cotate la 26.400 lei/actiune, in crestere cu 14,8% fata de sedinta precedenta.

Actiunile Antibiotice Iasi au inregistrat inca o crestere, cursul actiunilor ajungand la 1.970 lei/actiune, in crestere cu 2,1% fata de sedinta precedenta.

Valoarea tranzactiilor a fost de 163 milioane de lei.

Brokerii au parei impartite in ceea ce priveste evolutia actiunilor Aantibitice: unii spun ca pretul este justificat si asteapta continuarea cresterii in timp ce altii considera evolutia necomvingatoare si se asteapta la scaderi.

Cotatia Antibiotice a urcat puternic in ultima perioada pe fondul speculatiilor privind privatizarea si a interesului aletu producator de pe piata medicamentelor pentru acesta societate.

Pana acum acestea nu au fost confirmate si de asemenea societatea nici nu a finalizat majorarea capitalului social pentru a atinge limitele cerute de regulamentele BVB.

Actiunile Azomures s-au mentinut ieri la 940 lei/actiune si brokerii estimeaza ca acest nivel nu va fi depasit. Ei spun ca investitorii pot cumpara actiuni participand la majorarea capitalului social al companiei la pretul de 1.000 de lei/actiune, iar diferenta dintre pretul din piata si cel al majorarii.

"Nu vad de ce ar cumpara cine actiuni la un pret mai mare decat este acum in piata, atata timp cand in oferta pot fi cumparate destule actiuni" a comentat un trader.

Actiunile fabricii de frigidere Arctic din Gaiesti au inregistrat un salt de 5,7%, pana la 740 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost insa modesta, de numai 27 milioane de lei.

"Actiunile Arctic au urcat din cauza unui ordin de cumparare nu foarte mare, dar suficient pentru a trage piata in sus. Totusi cred ca este o speculatie" a sus Constantin Dinu, trader la societatea de brokeraj Unicapital.

Titlurile Turism Transilvania au scazut puternic pe parcuresul sedintei de ieri, anuland o mare parte a cresterii sedintelor precedente. Cotatia a scazut cu 14,8% in sedintqa de ieri, pana la 16.100 lei/actiune, pe fondul lipsei de cumparatori din piata.

S-au transferat 24.640 de actiuni in valoare de 18.900 lei/actiune.

Societatile de investitii financiare au avut o zi slaba la Bursa. Cotatiile de referinta ale celor cinci SIF au incheat cu scaderi nu foarte mari, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind de aproape doua miliarde de lei.

SIF Banat Crisana a fost cotata la 494 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de sedinta precedenta. Aceea variatie negativa a fost si pentru titlurile SIF Modova care au incheiat ziua la 396 lei/actiune.

SOF Oltenia a scazut cu 1,5%, pana la 468 lei/actiune in timp ce SIF Muntenia a in incheiat la 461 lei/actiune, in scadere cu 0,4%. SIF Transilvania a fost stabila la 640 lei/actiune.



Valoarea totala a tranzactiilor a crescut de 25 de ori in sedinta de ieri pe pietei Extrabursiere in urma decontarii a trei oferte publce de cumparare. Valoarea totala a tranzactiior a crescut la 77,3 miliarde de lei de la 2,83 miliarde de lei in sedinta precedenta, fiind tranzactionate 1,94 milioane de actiuni.

Au fost efectuate 341 tranzactii, pentru actiunile a 214 de societati. Indicele RASDAQ a scazut cu 0,52% la 735,95 puncte.

Cea mai mare dintre tranzactiile de ieri au fost cu actiunile SCPI Hameroc Miercurea Ciuc, societate care activeaza in sectorul extractiv.

Pentru acesta societate au fost tranzactionate 481.351 de actiuni in valoare de 70,5 miliarde de lei. Pretul a fost de 146.610 lei, valoare nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei.

Ce-a de-ia doua oferta decontata ieri a fost pe societatea Complex Hotelier Moldova, pentru care s-au transferat 43.476 de actiuni in valoare de 1,08 miliarde de lei. Pretul pe actiune a fost de 25.000 lei.

Pentru societatea Selectronic a fost decontata o oferta publica avand ca obiect un numar de 750 de actiuni la pretul de 13.654 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 10 milioane de lei.

Totodata in sedinta de ieri s-au raportat nu mai putin de sase tranzactii speciale, a caror valoare totala a fost de peste doua miliarde de lei.

Cea mai importanta dintre ele a avut ca obiect 8.973 de actiuni ale socoietatii Siderma Bucuresti, la pretul de 213.248 lei/actiune. Valoarea totala a fost de 1,91 miliarde de lei.

Pe societatea Constructii Feroviare Galati a fost decontata o tranzactie specila de 184 milioane de lei. S-au transferat 7.378 de actiuni la pretul de 25.000 de lei/actiune.

Alte tranzactii speciale s-au decontat cu actiunile Albacarn Alba Iulia, in valoare de 56 milioane de lei, Constructii Complexe Buzau, in valoare de 155 milioane de lei, Metalul Hunedoara in valoare de 173 milioane de lei si SALF Focsani in valoare de 125 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO