Burse - Fonduri mutuale

Bursa a incheiat 2007 cu cea mai mica crestere din ultimii sapte ani: 22%

Bursa a incheiat 2007 cu cea mai mica crestere din ultimii sapte ani: 22%

Click pentru imaginea marita

24.12.2007, 17:31 64

Bursa a resimtit din plin criza internationala, inchizand anul cu o crestere de 22% pe indicele BET. Piata RASDAQ a inregistrat cel mai bun an din istorie, cu o crestere medie de 95%. Anul 2007 a fost un an atipic si incarcat de evenimente care si-au pus amprenta asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Pe fondul crizelor aparute pe pietele internationale, Bursa a cunoscut numeroase corectii in decursul anului, limitandu-si astfel cresterea fata de anii trecuti.
Indicele BET, care include cele mai mari zece companii din piata, a cunoscut in decursul anului o crestere de numai 22,05%, fiind cea mai mica din ultimii sase ani. Astfel, cresterea inregistrata de BET in 2008 reprezinta mai putin de jumatate din cresterea de acum doi ani, de 50,9%, si de peste cinci ori mai mica fata de cea mai buna evolutie din istoria BET-ului, de 119,79%, inregistrata in 2002.
Evolutia mai putin buna a indicelui este si un rezultat al maturizarii pietei. Companiile mari, care intra in structura indicelui BET, nu au mai inregistrat cresterile spectaculoase din anii precedenti, intrucat au ajuns sa fie evaluate corect sau chiar supraevaluate. In aceste conditii, principalul motor de crestere al actiunilor il reprezinta rezultatele companiilor. Astfel se explica scaderea Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, care a pierdut 12% anul acesta din cauza rezultatelor slabe, evolutia sa franand si cresterea indicelui BET.
Chiar si in aceste conditii, indicele BET a depasit pentru prima data de la lansare pragul de 10.000 de puncte in vara anului curent, fiind urcat de cresterile semnificative ale titlurilor bancare si farmaceutice din componenta sa.
Dupa aceasta perioada, indicele a cunoscut o corectie severa pana la sfarsitul lunii noiembrie, revenindu-si abia pe finalul anului, dar nereusind sa depaseasca din nou 10.000 de puncte.
BET-C, indicele care ia in calcul toate companiile listate la Bursa, a incheiat anul cu o crestere de 32,6%, mai mare decat anul trecut, cand castigase 28,5%. Evolutia mai buna a indicelui BET-C in comparatie cu BET evidentiaza faptul ca in 2007 companiile mai mici au cunoscut evolutii mult mai bune fata de companiile mari de pe piata.
Maximul atins de indicele BET-C in 2007 a fost de 7.432 de puncte, nivel atins in vara acestui an. BET-C a inchis anul la un nivel de 6.665 de puncte.
SIF-urile au inregistrat si ele o crestere mai mica fata de anii trecuti. Indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a acestora, BET-FI, a crescut in 2007 cu 24,85%, aceasta fiind cea mai mica apreciere de la aparitia indicelui in 2001.
Societatile de investitii financiare au avut un final de an destul de spectaculos, cu o pierdere de 3,28% joi si cu o revenire de 1,55% in ultima zi de tranzactionare a anului. BET-FI a inchis anul la un nivel de 78.669 de puncte.
Spre deosebire de anii trecuti, SIF-urile nu au mai crescut in bloc, randamentele acestora diferentiindu-se semnificativ. Astfel, SIF Transilvania a inregistrat o crestere de peste 50%, luand in calcul si majorarea de capital, in timp ce SIF Moldova a urcat abia cu 6,5%.
Valoarea tranzactiilor de pe Bursa de Valori a atins in acest an un nou nivel record de 3,92 mld. euro (13,8 mld. lei), cu 40% mai mare decat in 2006, in timp ce capitalizarea bursiera a avansat cu 17,2%, la 24,6 mld. euro (85,96 mld. lei).
Bursa RASDAQ a cunoscut in 2007 cel mai bun an din istorie, inregistrand o crestere a indicelui RASDAQ-C, care include toate companiile listate in piata, de 96,48%, de trei ori mai mare fata de evolutia de anul trecut, de 33,93%. De altfel, piata RASDAQ a atras in anul curent destul de multi investitori, cu un capital investit de aproximativ 1,21 mld. de euro (4,25 mld. lei). Ultima zi de tranzactionare din an a adus pentru piata Rasdaq o crestere de 2,61%, pe fondul unei lichiditati de 4,5 mil. euro (15,74 mil. lei).
Capitalizarea totala a companiilor listate pe RASDAQ a urcat de 2,3 ori, la aproape 7 mld. euro (24,4 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO