Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis prima şedinţă din 2012 în scădere

Bursa a închis prima şedinţă din 2012 în scădere

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Mediafax

04.01.2012, 17:21 315

Bursa de la Bucureşti a stagnat miercuri, în prima şedinţă din acest an, într-o piaţă în care indicele general BET-C a fost ţinut la nivelul de la finalul anului trecut de scăderea uşoară a acţiunilor BRD (BRD).

Piaţa a deschis prima şedinţă din acest an în urcare cu 0,7%, apoi a revenit aproape de nivelul de la finalul anului trecut. Întoarcerea a fost influenţată, în principal, de acţiunile BRD. La închiderea şedinţei, titlurile băncii erau în scădere cu 1,68%, însă transferurile au însumat doar 106.000 de lei.

Acţiunile BRD au o pondere de 19,75% în calcul indicelui general al pieţei, BET-C, şi de 19,64% în indicele BET, al celor mai lichide zece titluri.

La finalul şedinţei, indicele BET era în creştere cu numai 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,1% peste nivelul din ultima sesiune a anului trecut.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,21%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,4%. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile FP au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,5 milioane lei, şi au susţinut jumătate din rulaj. Cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 0,432 lei, preţ în creştere cu 1,17%.

"Chiar dacă investitorii locali au fost mai reţinuţi şi variaţiile au fost mai reduse în comparaţie cu mişcările pe care le-am văzut pe pieţele internaţionale, faptul că prima şedinţă din an a fost una verde pentru majoritatea acţiunilor, cred că poate fi perceptut ca un lucru îmbucurător pentru aşteptările din acest an. Totuşi, cred că trebuie să fim în continuare precauţi şi să aşteptăm ca piaţa să se aşeze pe un trend clar", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro), este de aproape trei ori mai redus decât valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 30 milioane lei (6,9 milioane euro).

Lichiditatea din şedinţa precedentă a fost susţinută în principal de o tranzacţie deal de aproape 20 milioane lei prin care omul de afaceri Tibor Tincău a cumpărat 51,88% din acţiunile Sinteza Oradea (STZ) de la firma Porto Petrol din Timişoara, redevenind acţionarul majoritar al companiei.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate două operaţiuni cu titluri de stat, de 15,8 milioane lei (3,6 milioane euro), iar transferurile cu derivate au însumat 3,3 milioane lei (765.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro).

"Cel mai probabil, va fi un an imprevizibil, mai ales pentru piaţa de capital din România, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu o lipsă clară de lichiditate şi cu o oarecare desincronizare de mişcările pieţelor financiare globale. Dacă nu vom vedea o creştere a interesului investitorilor locali, nu cred că ne putem aştepta la o perioadă foarte diferită de ceea ce a fost anul trecut", a mai spus brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, după ce marţi au avansat cu cel mult 2,3%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau scăderi cuprinse între 0,1% şi 1,5%.

Bursele sunt influenţate negativ de titlurile bancare europene, care sunt în scădere din cauza temerilor legate de condiţiile dificile de creditare care vor face majorările de capital costisitoare şi refinanţarea ţărilor din zona euro dificilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO