Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut uşor, după ce vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni

Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile de pe pieţele externe

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

06.02.2012, 17:15 177

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,15%, după ce vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, într-o piaţă în care corecţia a fost determinată în principal de evoluţia burselor vest-europene şi mai puţin de demisia premierului Emil Boc.

Piaţa locală a scăzut uşor încă din primele minute ale şedinţei, afectată în principal de corecţiile de pe bursele europene. După anunţul privind demisia premierului Boc, scăderea pieţei locale s-a accentuat uşor. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins la puţin timp după ora 12:00, când piaţa era cu 2,4% sub închiderea de vineri.
Ulterior, bursa a revenit spre nivelul de la finalul şedinţei precedente, odată cu o recuperare lentă pe bursele mature. Brokerii spun că plecarea lui Boc de la Palatul Victoria nu a avut un impact semnificativ asupra pieţei locale.

"Demisia este o chestiune care ţine de democraţie. Cine se îngrijorează din pricina demisiilor este naiv. Eu un văd instituţii ori personalităţi de pe scena politică internaţională înspăimântaţi la aflarea acestei veşti. Bineînţeles că se poate şi mai rău, dar trebuie să rămânem optimişti că România poate găsi înlocuitori de calibru atât pentru poziţia de prim- ministru, cât şi pentru cele de miniştri", a declarat directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu.

Pe de altă parte, Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, spune că efectele demisiei premierului au fost atenuate de investitorii care au început să cumpere, încercând să profite de scăderea pieţei.

"Ştirile sunt întotdeauna asimilate de piaţă în funcţie de sentimentul din acel moment. Când ne aflăm într-o perioadă de creşteri prelungite, în care cumpărătorii sunt mai agresivi, iar speculatorii sunt tentaţi să reintre în piaţă foarte rapid, bursa nu reacţionează foarte negativ. În ultima perioadă am putut observa situaţii similare şi pe pieţele internaţionale, când anunţarea unor date macroeconomice sub aşteptări s-au dovedit a fi momente bune pentru a cumpăra acţiuni. Aceste situaţii se întâlnesc când avem de-a face cu un trend ascendent, iar pe termen scurt aceasta pare să fie direcţia", a explicat traderul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 1,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,97% sub închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu numai 0,4%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,05%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Dragoş Dărăbuţ, director general la societatea de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management, aminteşte că şi în trecut deciziile politice nu au influenţat vizibil şi pe termen scurt bursa.

"Este greu de spus ce a influenţat mai mult deciziile investitorilor din această dimineaţă, demisia premierului Boc, faptul că au trecut deja trei săptămâni de când indicii de acţiuni cresc întruna sau nehotărârea politicienilor eleni de a promite UE noi măsuri de austeritate în schimbul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar. În cazul unei schimbări politice majore la noi, este posibil ca tonul discuţiilor cu FMI să se schimbe, însă direcţia cred că va rămâne aceeaşi. Cu alte cuvinte, premisele pentru acest an vor rămâne bune atâta timp cât economia europeană nu va intra serios în recesiune", a adăugat el.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 65,4 milioane lei (15 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul şedinţei anterioare, de 62,5 milioane lei (14,3 milioane euro).
Preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar.

"Problema investitorilor de la BVB ar apărea dacă noul prim-ministru nu va avea susţinere din partea unei majorităţi parlamentare şi această situaţie se va transforma într-o criză politică prelungită. Investitorii trebuie sa fie atenţi în această perioadă la evoluţia pieţelor internaţionale şi la noutăţile legate de formarea noului Cabinet. Ştiri proaste venite din aceste direcţii pot aduce o corecţie mai puternică", a afirmat traderul de la Swiss Capital.

Rulajul bursei a fost asigurat în proporţie de 54% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea şi un deal cu 0,14% din titlurile BRD, în valoare de 22,3 milioane lei şi, respectiv, 11,2 milioane lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,52 lei, preţ în scădere cu doar 0,19%. Astfel, titlurile FP au înregistrat prima corecţie după 16 şedinţe consecutive de creştere, în urma cărora a urcat până la nivelul maxim pentru ultimele şapte luni.

Deal-ul cu titlurile BRD a fost realizat la 11,2 lei, preţ cu 2,61% sub închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 0,87%, la 11,4 lei, pe un rulaj de 579.000 de lei.
La finalul sesiunii pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO