Burse - Fonduri mutuale

Bursa atinge noi maxime pe volume ceva mai ridicate

02.02.2007, 19:00 18

Bursa a inregistrat ieri cresteri usoare la nivelul indicilor care au atins noi maxime, pe fondul unei lichiditati in crestere, rulajul pietei depasind 17 milioane de euro.
Indicele BET-C si-a depasit pentru a doua sedinta consecutiva maximul istoric, brokerii precizand faptul ca acest lucru reprezinta un semnal de continuare a trendului ascendent al pietei.
"Din punct de vedere al analizei tehnice, depasirea pragului de rezistenta pe indicele pietei atins la inceputul acestui an indica o continuare a trendului de crestere", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
"Cred ca bursa a reintrat pe fagasul normal si aici ma refer atat la evolutiile pozitive inregistrate de cotatii cat si la lichiditatea in crestere. Desi luna ianuarie nu a fost una de exceptie asa cum ne asteptam, acest lucru face Bursa si mai atractiva si tentanta pentru investitori", este de parere Adrian Simionescu.
SIF-urile au inchis in medie cu cresteri de circa 1%, dupa ce in debutul sedintei inregistrau scaderi de pana la 1%.
Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate din piata, acestea castigand 1,2% pe un rulaj de aproape 2 milioane de euro (6,7 milioane de lei).
Indicele BET a adaugat 0,3%, atingand o noua valoare maximala de 5.488,41 puncte, sustinut de cresterile de pana la 1% ale titlurilor din sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania.
Actiunile Petrom au dat inapoi cu 0,8%, pe un rulaj de aproape 1,5 milioane de euro (5 milioane de lei).
Titlurile din sectorul farmaceutic ale Biofarm si Antibiotice au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, acestea apreciindu-se cu 2,9%, respectiv 2,2%, pe rulaje de 0,57 milioane de euro (1,9 milioane de lei).
"Cresterea pietei cred ca se va face in acest an in principal pe seama capitalurilor masive venite din strainatate dar si ca urmare a maturizarii romanilor, care vor fi atrasi din ce in ce mai mult de Bursa", spune Adrian Simionescu.
In ceea ce priveste interesul manifestat de firmele de brokeraj straine de a tranzactiona pe piata noastra, el precizeaza faptul ca investitorii straini sunt atrasi mai ales de plasamentele cu venituri fixe, dar nici Bursa nu va fi ocolita.

Actiunile SIF Oltenia au castigat 1,2%, pe fondul celor mai ridicate tranzactii din piata, de aproape 2 mil. euro (6,7 mil. lei). "Nu exista investitor de calibru sau de talie medie care sa nu plaseze bani in SIF-uri, dat fiind ca acestea sunt foarte lichide. Ma astept ca anul acesta SIF-urile sa inregistreze in acest an un ritm de crestere mai accelerat decat anul trecut", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Titlurile SIF Oltenia au coborat pe parcursul sedintei de ieri pana la un prag minim de 3,22 lei/actiune si au inchis pe maxim, la 3,28 lei/actiune, putin peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 0,7 mil. euro (2,3 mil. lei). "Sunt emitenti care au ramas in urma si investitorii au inceput sa reintre pe titlurile acestora. Este si cazul companiilor farmaceutice, investitorii mari incluzand actiuni din acest sector de activitate in portofoliu pentru o mai buna diversificare", precizeaza Adrian Simionescu. De la inceputul acestui an, actiunile Biofarm s-au apreciat cu circa 8%, cea mai mare parte a acestui avans avand la baza aprecierile acestor titluri din ultimele doua sedinte de tranzactionare. Titlurile Biofarm au inchis la pretul de 0,715 lei/actiune.

Actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud s-au apreciat ieri cu aproape 4%, pe fondul unui rulaj mai ridicat, de 0,15 milioane de euro (0,62 milioane de lei). "Avand in vedere investitiile pe care compania le doreste si majorarile de capital din trecut, investitorii se asteapta probabil ca Vrancart sa atraga noi fonduri prin majorari de capital si sa-si capitalizeze profitul", considera Adrian Simionescu. In ultima luna, aceste titluri s-au apreciat puternic, castigand 25%. Compania urmeaza sa prezinte rezultatele preliminarii pe anul 2006 la mijlocul acestei luni. Ultima tranzactie cu titlurile Vrancart s-a realizat la un pret de 0,135 lei/actiune.

Titlurile Condmag Brasov au inregistrat o crestere de 6%, pe fondul unui rulaj ridicat de 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei). "In cadrul societatii au loc consolidari de pozitii si de aceea este greu de previzionat o evolutie a titlurilor acesteia. Insa, teoretic, interesul pentru majorarea participatiilor in cadrul societatii ar trebui sa conduca la aprecieri ale cursului actiunilor", spune Adrian Simionescu. Titlurile Condmag au atins ieri un nou maxim, dupa ce cursul s-a mentinut pe parcursul lunii trecute in jurul nivelului de 1 leu/actiune. La inchidere, actiunile Condmag s-au tranzactionat la un pret de 1,06 lei/actiune, maximul atins in sedinta de ieri.

Actiunile Arax Gaz Medias au sarit joi cu peste 11%, pe fondul unui volum destul de ridicat, tranzactiile cu aceste titluri cumuland 0,24 milioane de euro (0,81 milioane de lei). Dupa ce in ultima perioada cursul Arax s-a mentinut in preajma nivelului de 1 leu/actiune, acesta a urcat cu 25% pe parcursul catorva sedinte de tranzactionare, pe fondul unei lichiditati in crestere. Pe parcursul sedintei de ieri, titlurile Arax Gaz Medias au fluctuat intre un prag minim de 1,14 lei/actiune si unul maxim de 1,28 lei/actiune. Inchiderea pe aceste actiuni s-a realizat la cursul de 1,26 lei/actiune, cu 56% mai mult fata de nivelul de la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO