Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cum au evoluat randamentele fondurilor de acţiuni şi de obligaţiuni şi dobânzile la depozitele bancare în ultimele 12 luni. Concluzia: cei care au mizat pe acţiuni au câştiguri chiar şi de şase ori mai mari faţă de cei care au dus banii în depozite

Bursă. Cum au evoluat randamentele fondurilor de...

Autor: Eduard Ivanovici, Tibi Oprea

24.05.2024, 07:00 1617

Între randamentele maxime ale fondurilor de acţiuni şi de obligaţiuni, raportul este de aproximativ trei-patru ori „În contextul în care dobânzile la euro şi dolar vor începe să scadă, cu atât mai mult piaţa de acţiuni va performa“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Investitorii în fondurile de acţiuni locale au obţinut în ultimul an randamente de până la 41,4%, comparativ cu maximum 12,6% cât au adus fondurile de obligaţiuni şi până la 6,85% dacă şi-au dus banii în depozite bancare, potrivit datelor agregate de ZF de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) şi Conso. Cu alte cuvinte, cei care au mizat pe fondurile de acţiuni au avut câştiguri de aproximativ trei ori mai mari faţă de cei care au mizat pe cele de obligaţiuni şi chiar şi de şase ori mai mari faţă de dobânzile oferite la depozitele bancare.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 5,9% în aprilie 2024 faţă de aprilie 2023, potrivit INS.

„Nu văd o performanţă foarte bună pe partea de bonduri, însă văd pe partea de acţiuni, în contextul în care vedem că economia Uniunii Europene începe să dea semne că îşi revine. Economia americană merge bine, iar tehnologia extrem de bine. Inteligenţa artificială este adoptată de tot mai multe companii, lucru ce duce la creşte­rea productivităţii, deci şi o profitabilitate mai mare. Pe BVB nu prea este acces la tehnologie, dar pe pieţele internaţionale se poate accesa uşor. În contextul în care dobânzile la euro şi dolar vor începe să scadă, cu atât mai mult piaţa de acţiuni va performa“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24