Burse - Fonduri mutuale

Bursa bifează creştere după creştere, dar nu reuşeşte să-i convingă pe investitori să tranzacţioneze mai mult

Bursa bifează creştere după creştere, dar nu reuşeşte să-i convingă pe investitori să tranzacţioneze mai mult

Autor: Stefan Musgociu

19.10.2012, 00:06 1235

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 0,39% (indicele BET-C), pentru a cin­cea şedinţă consecutivă, într-o piaţă în care lichiditatea a fost salvată de tran­zacţiile cu acţiunile SIF Transil­vania (SIF3) şi Fondul Proprietatea (FP).

În ultimele cinci şedinţe, indicele general al Bursei BET-C a avansat cumulat cu aproape 2,7%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,55% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni ro­mâneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprie­tatea.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,33%.

"Chiar dacă fundamental multe companii sunt subevaluate, sentimentul continuă să fie principalul catalizator în aceste momente. Evoluţiile viitoare vor de­pinde în mare măsură de acest sen­ti­ment, dar şi de evoluţia rezu­ltatelor trimestriale, cum s-a văzut clar în cazul rapor­tării SIF Transilvania. Totodată, vor conta şi previziunile şi calcu­lele ran­damentelor dividendelor din următorul an. Foarte probabil ca aceste calcule să justifice, în multe cazuri, achiziţiile", a declarat pentru MEDIAFAX direc­torul Departa­mentului Clienţi al Broker Cluj, Adrian Ceucă.

Investitorii au transferat acţiuni de 21,4 milioane de lei (4,7 milioane de euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei precedente, de 31 de milioane de lei (6,8 milioane de euro).

Titlurile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8,4 milioane de lei şi, respectiv, de 3,7 milioane de lei. Cele două acţiuni au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor SIF Transilvania a fost asi­gurată de un deal cu 0,91% din titlurile societăţii, în valoare de 7 milioane de lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,7005 lei, preţ cu 14,84% peste ultima cotaţie de miercuri. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au încheiat în creştere cu 0,33%, la 0,612 lei.

În ultimele patru şedinţe, acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 9,3% după ce societatea de investiţii financiare a publicat situaţia lunară a activului şi profitului. SIF Transilvania este cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni, cu un câştig de 196 de milioane de lei (44,2 milioane de euro), şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane de lei (49 de milioane de euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,53 lei.

Tranzacţii negociate au fost rea­lizate şi cu acţiunile BRD (1,2 milioane de lei) şi Electromagnetica (400.000 de lei). Deal-ul cu titlurile băncii a fost realizat la un preţ cu 2,07% peste ziua precedentă, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 2,26%, la 7,905 lei.

În cadrul tranzacţiei negociate, acţiunile Electromagnetica au fost cedate la un preţ similar ultimei cotaţii de miercuri.

Pe piaţa principală titlurile au avansat cu 0,2%, la 0,2004 lei, pe un rulaj de 78.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tran­sfe­rat acţiuni de 99.000 de lei, va­loare de şapte ori sub rulajul de mier­curi, de 688.000 de lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 37.000 de lei, iar cotaţia a crescut cu 2,86%, la 36 lei.

La închiderea şedinţei de la Bu­cu­reşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO