Burse - Fonduri mutuale

FP: Nominalizarea Danielei Lulache la şefia Nuclearelectrica încalcă regulile de guvernanţă corporatistă

FP: Nominalizarea Danielei Lulache la şefia Nuclearelectrica încalcă regulile de guvernanţă corporatistă

Autor: Roxana Pricop

18.10.2012, 12:26 2043

Oficialii Franklin Templeton, administratorul activelor Fondului Proprietatea, consideră că nominalizarea Danielei Lulache pentru funcţia de director general interimar al Nuclearelectrica făcută de către Ministerul Economiei este controversată şi nu respectă regulile de guvernanţă corporatistă.

Fondul Proprietatea este acţionar minoritar cu 9,7% din capitalul Nuclearelectrica, pachetul majoritar de peste 90% din acţiuni fiind deţinut de statul român.

"Modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a ordonanţei de urgenţă 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administraţie, iar orice interferenţă din partea acţionarului majoritar reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare. Luând în considerare aceste aspect, Fondul Proprietatea consideră controversată nominalizarea făcută de către Ministerul Economiei", au declarat oficialii Franklin Templeton.

Daniela Lulache nu a putut fi contactată pentru a comenta nominalizarea.

Nuclearelectrica administrează centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, care produce circa 20% din energia electrică din România. Daniela Lulache, fostul director general al Fondului Proprietatea (FP) în perioada 2008-2009, nu are experienţă în sectorul energetic. Ea ar urma să-l înlocuiască pe Dumitru Dina, cel care deţine funcţia de director general interimar în acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO