Burse - Fonduri mutuale

Bursa bifează marţi 23 de ani de la redeschidere. Ce a câştigat şi ce a pierdut?

Bursa bifează marţi 23 de ani de la redeschidere. Ce a...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

20.11.2018, 00:07 549

Bursa de Valori Bucureşti aniversează marţi 23 de ani de la prima tranzacţie postdecembristă, perioadă de timp în care a fost călită de mai multe crize şi pe parcursul căreia a înre­gis­trat o evoluţie tehnică notabilă, de la transferuri manuale în registru prin telefoane fixe şi înregistrări pe dischete, la un click distanţă de orice tranzacţie şi raportare în prezent.

Pe 20 noiembrie 1995 la Bucureşti s-au realizat 45 de tran­zac­ţii cu 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de şase com­pa­nii, TMK Artrom (ART), Comelf (CMF), UAMT (UAM), Carne Arad (CRN), IAIFO (IAI) şi Sanevit Arad (SAN). Pri­me­le trei se tranzacţionează şi în prezent, TMK Artrom fiind cea mai mare dintre acestea ca valoare de piaţă, de circa 465 mil. lei.

„După 1990, odată cu intrarea României în categoria economiilor de piaţă, deşi recent intrată în această categorie, a tre­buit să avem şi instituţia Bursei de Valori ca element principal pentru procesul de privatizare. În unele dintre ţările foste comuniste, bursele de valori au fost „nfiinţate chiar imediat după 1990“, spune Valentin Ionescu, fost director general al BVB, în prezent director Direcţia de strategie şi stabilitate financiară din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO