Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti nu se poate rupe de evoluţiile externe

Bursa de la Bucureşti nu se poate rupe de evoluţiile...

Autor: Stefan Musgociu

02.07.2013, 20:06 232

Bursa a încheiat şedinţa în scădere cu 0,51%, tranzacţiile menţinându-se în continuare unele reduse, în contextul perioadei de vară şi evoluţiei incerte de pe plan extern. La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%.

Brokerii spun că nu văd alt ca­ta­lizator pentru creşterea rulajelor în perioada următoare decât listările statului.

„Cred că pe termen scurt, creşterea volumelor poate fi determinată de un singur factor, şi anume listarea Nuclear­electrica. Până atunci, ne vom confrunta cu deja obişnuita atitudine estivală“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,71%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea, a coborât cu 0,6%.

Titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,21%, la 0,6105 lei, în timp ce acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,31%, la 0,4155 lei.

Market-makerii de la BVB pe acţiu­nile Erste au dus preţul de la Bucureşti la un nivel apropiat de cel de la Viena, unde preţul a scăzut după ce banca aus­tri­acă a anunţat că a finalizat un plasa­ment privat pentru o majorare de capital de 660,6 mil. euro, printr-o emi­siune de acţiuni către acţionarii existenţi şi in­ves­titori noi la un preţ sub cel de pe bursă. Acţiunile băncii au scăzut cu 1,1%, la 90 lei (20,27 euro), pe piaţa de la Bucureşti.

Tranzacţiile cu acţiuni de ieri au cumulat 17 mil. lei (3,8 mil. euro).

Aproape 90% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,1 milioane lei), Erste (2,1 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei) şi un deal cu titluri BRD (aproape 1,9 milioane lei).

Titlurile BVB au urcat cu peste 4% încă din primele minute de tranzac­ţionare, evoluţia fiind susţinută de decizia Consiliului de Administraţie al BVB de a-l numi director general pe fostul preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobo­lewski. Spre finalul şedinţei, acţiunile BVB au revenit spre nivelul de luni şi au încheiat ziua pe plus cu 1,98%, fiind cotate la 18,56 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 106 transferuri, în valoare de 300.000 de lei, rulaj în creştere faţă de zilele anterioare.

„Deşi este o ştire cu un caracter evident pozitiv, investitorii mai mari nu au deocamdată motive să reacţioneze la acest eveniment, noul director urmând să se confrunte cu o altă variantă de structură a acţionariatului. El va avea o provocare şi în ceea ce priveşte abordarea diferită a pieţei de capital de către statul român faţă de statul polonez“, a mai spus brokerul.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 181.000 de lei, faţă de 330.000 în şedinţa precedentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24