Burse - Fonduri mutuale

Bursa românească, în cădere liberă: indicele BET are minus 7% şi se îndreaptă spre una dintre cele mai slabe şedinţe bursiere din ultimii doi ani. Vânzări agresive la mai toate companiile din prima ligă bursieră

Bursa românească, în cădere liberă: indicele BET are...

Autor: Roxana Rosu, Liviu Popescu

12.03.2020, 10:43 2613

UPDATE ora 13:08. 

 

Indicele principal BET al bursei de la Bucureşti înregistrează un declin de 7% la ora 10:40, printre cele mai abrupte scăderi în prima parte a zilei din ultimii doi ani, iar în piaţă pot fi observate ordine agresive de vânzare în contextul unei lichidităţi de circa 15 mil. lei la nicio oră de la deschidere.

De asemenea foarte multe companii au în dreptul lor explicaţia < Simbol in: Volatilitate Intreruptă (Vi)>> adică în piaţă sunt introduse ordine agresive de vânzare de la investitori. Acest mecanism nou introdus de  BVB nu execută instant ordidnul. 

Mecanismul de întrerupere a volatilităţii poate fi comparat cu sistemul ABS-ul unei maşini, care în momentul unei frâne bruşte nu blochează cu totul maşina din mişcare din start, ci aduce mai multe frâne menite să oprească maşina în siguranţă.

În cazul tunelului dinamic, în care piaţa este deschisă, deviaţia minimă acceptată va fi de 3%, depăşirea acesteia declanşând mecanismele de întrerupere a volatilităţii.

Într-un interval de 3 minute, pot fi introduse ordine într-un sistem de licitaţie care să identifice preţul în baza ordinelor majore preexistente.

În cazul în care deviaţia din tunelul dinamic la această stare de volatilitate întreruptă ar fi mai mare de 6%, etapa de introducere a ordinelor este extinsă cu încă 3 minute, considerat a fi un timp de reacţie rezonabil pentru investitori.

Ulterior, preţul poate fluctua cu până la 25%, maximul admis în cadrul unei şedinţe bursiere pentru acţiunile din BET şi BET-FI.


Bursa de la Bucureşti şi-a accentuat scăderea după deschidere, indicele principal, BET, afişând un minus de 7%, în linie cu toţi ceilalţi indici.

BET-FI scădea la 10.40 cu 7,3%, iar BEt-NG cu 5,9%.

Dintre principalele acţiuni listate, cele mai mari pierderi erau raportate de Alro (-10,4%) , Digi (-10,%). Nuclearelectrica (-10,2%), Transelectrica (-8,8%).

PE sectorul bancar, BAnca Transilvania avea -7,4%, iar BRD -7,35%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO