Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori spera la titluri de stat si in 2004

23.12.2003, 00:00 12



Listarea titlurilor de stat la Bursa se afla la acest final de an in acceasi stuatie ca la finalul anului 2002: Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul de Finante se afla in discutii privind conditiile pe care intermediarii trebuie sa le indeplineasca pentru a opera pe acesta piata. In ultimii doi ani bugetul de venituri si cheltuieli al Bursei de Valori a prevazut venituri din comisioanele aplicate tranzactiilor cu titluri de stat.



"Intrarea bancilor pe piata si diminuarea cerintelor minime de capital social pentru ca o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) sa poata intermedia tranzactii cu titluri de stat ar putea pune bazele unei piete a titlurilor de stat la Bursa," spune Stere Farmache, directorul BVB. El a mai precizat ca Bursa detine deja sistemele tehnice necesare pentru tranzactionarea titlurilor de stat.



Conform legislatiei in vigoare bancile vor putea opera direct pe piata de capital de la 1 ianuarie 2005. Legea consolidata a pietei de capital va permite intrarea acestora ca intermediari la bursa inca de anul viitor.



Propunerea Bursei privind capitalul social mimim al unei SSIF care sa opereze pe acesta piata este 8 miliarde de lei, limita prevazuta in legislatia actuala pentru ca acestea sa poata realizxa orice alt tip de operatiuni pe piata de capital. Conform directorului BVB, pot fi impunse si conditii suplimentare pentru o mai mare siguranta a tranzactiilor: societatile sa poata realiza doar tranzactii in numele clientilor, iar pastrarea banilor si a instrumentelor financiare sa revina unei alte entitati, cum ar fi o banca.



In prezent o societate de brokeraj trebuie sa aiba un capital social de minim de 160 miliarde de lei pentru a opera pe piata primara si de 80 miliarde de lei pentru a putea realiza tranzactii pe piata secundara. Nici una din societatile romanesti nu respecta conditiile pentru a opera macar pe piata secundara.



Cerintele ridicate privind nivelul capitalului social au fost determinate de increderea redusa a Ministerului de Finante in actualii intermediari de la Bursa. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure instrumente de pe piata financiara romaneasca, iar orice incident legat de derularea tranzactiilor ar avea un impact negativ asupra increderii investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO