Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori va evolua in nota obisnuita

16.10.2000, 00:00 19



Oltchim

Cresterea, cu procente de peste 10% zilnic in ultimile trei sedinte, inregistrata de actiunile Oltchim saptamana trecuta la bursa va continua si in urmatoarele zile, dar, apreciaza traderii, nu va mai avea aceiasi amploare.

"Asteptarea privatizarii va duce la o continuare a cresterii pentru pretul titlurilor Oltchim, dar la dimensiuni mai reduse. Exista, probabil, un detinator al unui pachet mare de actiuni, care, in conditiile lipsei de lichiditate isi poate permite sa creasca pretul, pentru a vinde apoi in avantaj in cazul privatizarii," a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.

Pretul actual de 1.000 de lei, in crestere vineri cu 11,1%, al unei actiuni Oltchim, este considerat insa prea mare pentru a permite speculatii.

"Parerea mea este ca vom asista la o incetare a cresterii, fiind posibile doar usoare aprecieri ale pretului, pentru ca deja valoarea de 1.000 de lei pe care acesta o are este prea mare.

La acest pret, isi poate permite sa speculeze doar cel care are anumite informatii despre o eventuala privatizare," a comentat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.





Policolor

Cursul actiunilor Policolor isi va continua, apreciaza brokerii, si in aceasta saptamana cresterea inregistrata in ultimele doua zile de tranzactionare. Valoarea sa la inchiderea sedintei de bursa de la sfarsitul saptamanii trecute a fost de 2.300 de lei iar cresterea a fost de 2,2%. Lichiditatea s-a mentinut insa la valori mici, fiind cumparate actiuni in valoare de doar 19,8 milioane de lei.

"Cred ca Policolor va una dintre surprizele acestei saptamani pentru ca va continua sa creasca. Chiar daca in ultima sedinta a existat un pachet mare de actiuni la vanzare probabil ca pretul va urca spre valoarea de 3.000 de lei in urmatoarele zile" a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Cresterea din ultimul timp este apreciata ca fiind reala de catre brokeri, fiind legata de rezultatele financiare bune inregistrate de societate.

"Probabil ca rezultatele raportate pe primele noua luni au determinat aceasta crestere din ultimile zile. Cred ca aceasta crestere nu este speculativa si va mai continua," a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu," director de operatiuni la Capital Securities.

Pe 9 luni, Policolor a avut un profit net de 13 miliarde de lei, iar veniturile totale au avut valoarea de 359 miliarde de lei.





Otelinox

Desi pretul actiunilor Otelinox se mentine la o valoare ridicata, 35.000 de lei, lichiditatea acestora ramane in continuare scazuta. In ultima sedinta de bursa valoarea tranzactilor cu aceste titluri a fost de doar 4,8 milioane de lei, fiind achizitionate doar 158 de actiuni.

"Chiar daca va fi aprobata majorarea capitalului social, nu cred ca se mai pot face speculatii cu aceste actiuni, pentru ca exista foarte putine ordine de vanzare, care ofera un numar mic de titluri Otelinox," a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

La inceputul lunii noiembrie va avea loc reuniunea AGA la Otelinox, in care se va discuta majorarea capitalului social de la 152,5 miliarde de lei la 194,9 miliarde de lei.

Actiunile Otelinox au fost, luna trecuta, obiectul a doua oferte publice de cumparare simultane. Aceasta disputa s-a desfasurat intre Samsung Deutschland, care a reusit sa stranga in urma ofertei 9% din actiuni, si fondul de investitii Lindsell.





Romcif Fieni

Actiunile producatorului de ciment Romcif Fieni au revenit in atentia investitorilor de pe piata secundara Rasdaq, fiind obiectul unor operatiuni de cumparare in valoare de 519 milioane de lei.

"Cred ca acest interes pentru actiunile Romcif este speculativ, neavand nimic in comun cu liberalizarea comertului cu Iugoslavia.

De fapt, doar o eventuala privatizare, care este asteptata de mult, poate aduce o schimbare in aceasta situatie," a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Pretul actiunilor a fost in crestere cu 16,11% pana la 4.296 lei, acesta fiind in ultimul timp cazul tuturor societatilor producatoare de ciment.

"Perspectivele de evolutie ale producatorului de ciment sunt bune odata cu probabilitatea reluarii comertului cu Iugoslavia si pe Dunare," a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.





Antibiotice Iasi

Actiunile Antibiotice Iasi au inregistrat, in cadrul ultimei sedinte de tranzactionare, cea mai mare valoare a operatiunilor, 1,1 miliarde de lei.

Pretul este intr-o usoara scadere de 2,2%, are valoarea de 1.400 de lei, iar analistii apreciaza ca isi va continua deprecierea pe termen scurt.

"Valoarea mare a tranzactiilor din ultima sedinta se datoreaza faptului ca a existat pe piata mai mult timp un ordin mare de cumparare, care acum a gasit corespondent in oferta.

?inand cont de faptul ca in ultimele luni actiunile Antibiotice au crescut, iar acum trec printr-o perioada de stagnare, cred ca vor scadea usor in urmatoarele sedinte de tranzactionare," a comentat pentru Ziarul Financiar Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euroinvest Vision.

Apropierea unei eventuale privatizari poate insa aduce o reluare a cresterii peste valoarea de 1.500 de lei.

"Tendinta este, dupa parerea mea, de stagnare, fiind posibila o reluare a cresterii in cazul in care vor aparea investitori interesati de preluarea societatii," a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.





Banca Transilvania

Actiunile Banca Transilvania, unele dintre cele mai stabile ale bursei, isi vor continua, spun brokerii, evolutia pe aceiasi linie. Nu este probabila o scadere a cursului, iar eventualele cresteri nu vor fi spectaculoase.

"Pretul este destul de mare, iar daca nu a intervenit pana acum o scadere a acestuia este foarte posibil ca in urmatoarele zile sa se inregistreze usoare cresteri ale cotatiilor Banca Transilvania," a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Pretul unei actiuni Banca Transilvania la inchiderea sedintei de vineri a fost de 2.350 de lei, cresterea fiind de 2,2%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 274,2 milioane de lei. Intervalul in care a oscilat pretul in cursul ultimei sedinte a fost de 2.300-2.400 de lei.

"Cresterile actiunilor Bancii Transilvania au fost timide, evolutia pretului fiind relativ aplatizata. Cred ca aceasta tendinta usor ascendenta a pretului se va mentine in zilele urmatoare, mai ales ca a fost anuntat interesul unui investitor strain pentru preluarea unui pachet din actiunile bancii," a comentat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO