Burse - Fonduri mutuale

Bursă. DGRFP Bucureşti, BCR şi CEC Bank au fost aleşi membrii comitetului creditorilor Romaero, intrată în insolvenţă. Administratorul judiciar nu a fost confirmat

Bursă. DGRFP Bucureşti, BCR şi CEC Bank au fost aleşi...

Autor: Tibi Oprea

24.05.2024, 17:13 849

Romaero Bucureşti (simbol bursier RORX), companie de apărare deţinută majoritar de statul român prin Ministerul Economiei (56,7%), a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că în cadrul şedinţei adunării creditorilor din 23 mai a fost ales comitetul creditorilor format din DGRFP Bucureşti, BCR şi CEC Bank.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti – Serviciul Juridic Mijlocii, a fost aleasă ca preşedinte al comitetului creditorilor. În acelaşi timp, administratorul judiciar Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti nu a fost confirmat, nestabilindu-i-se onorariul.

Oferta de evaluare a activelor din patrimoniul Romaero formulată de Neoconsult Valuation a fost aprobată. Totodată, la dosarul cauzei s-a depus raport de activitate cu privire la procedura generală de insolvenţă a debitoarei Romaero.

La începutul acestui an, Ionel-Daniel Butunoi, fostul preşedinte al Romaero, ales în septembrie 2023, fiind senator PSD, a fost ales să conducă activitatea debitoarei în calitate de administrator special. Butunoi este din 2022 expert în cabinetul preşedintelui ANRE, iar în anii trecuţi a ocupat funcţii de membru şi preşedinte în mai multe comisii din Senat.

Pe 8 februarie, Tribunalul Bucureşti a declarat „definitivă” intrarea companiei în insolvenţă, procedură cerută chiar de companie pe fondul problemelor financiare apărute şi perpetuate în ultimii ani. Din 17 ianuarie 2024, acţiunile RORX sunt suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier pe fondul procedurii insolvenţei.

În ultimii ani, afacerile Romaero sunt în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. În fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Compania listată pe piaţa AeRO a BVB a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei.

În ultimul trimestru al anului 2023, a fost un cumul de trei factori care au dus la cererea de intrare în insolvenţă – executarea unei garanţii de către Hidroelectrica, un proces pierdut cu un fost client căruia compania ar fi trebuit să îi plătească 17 milioane de dolari despăgubire şi o solicitare din partea CEC de rambursare anticipată a creditului.

Romaero are 111,2 mil. lei capitalizare, iar printre acţionarii semnificativi să numără SIF Muntenia (23,2%) şi Fondul Proprietatea (18,9%), arată datele BVB.