Burse - Fonduri mutuale

Bursa e in corzi, dar nu vrea sa arunce prosopul

24.05.2006, 00:00 10

Cuvantul "panica" a ajuns sa fie din nou rostit tot mai des de brokerii de la Bursa, odata ce piata a inregistrat o noua scadere dramatica, care a indepartat tot mai mult sperantele investitorilor intr-o reluare a trendului ascendent. Cu toate acestea, brokerii cred intr-o revenire a pietei pana la finalul acestei saptamani si spun ca scaderile care domina in prezent evolutia Bursei nu se vor constitui intr-o tendinta pe o perioada de mai multe luni.

Bursa a pierdut ieri peste 5%, vanzarile realizate probabil de unele fonduri de investitii straine coborand piata. Actiunile celor mai mari companii, Petrom si BRD, au suferit scaderi de circa 10%, Banca Transilvania a scazut cu 4,5%, iar SIF-urile au pierdut in medie 7%.

"Au vandut din nou unele fonduri de investitii straine. Din ce am vorbit cu unii manageri de fond, preturile la unele actiuni au ajuns foarte bune, dar nu pot sa cumpere atata timp cat primesc cereri de retragere din partea investitorilor. Chiar daca scaderile recente indeparteaza reluarea trendului ascendent, cred ca din septembrie vom asista din nou la revenirea cresterilor pe piata", spune directorul de tranzactionare al uneia din cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

Brokerii spun ca probabil toata luna mai va fi una agitata pentru Bursa, dar incepand din iunie piata va incepe sa se calmeze.

"Piata o sa-si revina pana la finalul acestei saptamani, pe volume la fel de mari, dar bineinteles revenirea nu va fi de o aceeasi amploare cum au fost scaderile recente. Ceea ce se intampla acum pe Bursa este similar cu ceea ce s-a intamplat anul trecut. Indicele BET scazuse atunci de la un nivel de 6.500 de puncte in februarie, pana la 4.700 la finalul lunii martie, pentru ca apoi sa creasca pana la 5.300 intr-o saptamana si ulterior sa scada din nou pana la 4.660 la finalul lunii. Luna mai adusese fluctuatii de plus sau minus 10% pe intervale de cateva zile pentru ca apoi piata sa se mai calmeze si din iulie sa revina cresterile", a declarat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank.

"In acest an, probabil toata luna mai va fi agitata pentru Bursa, pentru ca in iunie piata sa se mai calmeze. Depinde in continuare foare mult ce se va intampla pe pietele din afara", a adaugat Floroiu.

Lichiditatea Bursei s-a mentinut si ieri pe crestere, valoarea tranzactiilor derulate pe parcursul sedintei urcand la 49 mil. lei (13,8 mil. euro).



Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 14%, o data cu revenirea la tranzactionare. Scaderea a fost mai mare decat a celorlalte SIF-uri, dar titlurile SIF Oltenia, fiind suspendate de la tranzactionare in zilele anterioare, nu au "prins" scaderile puternice consemnate de restul SIF-urilor. Pe parcursul sedintei, actiunile au scazut si cu maximul admis pentru o zi de tranzactionare, coborand pana la un nivel de 2,18 lei/actiune. Inchiderea s-a facut usor mai sus, la pretul de 2,20 lei/actiune. O data cu scaderea de ieri, actiunile SIF Oltenia au ajuns la un pret cu 14,4% mai redus fata de cel de la finalul anului trecut. Aceste actiuni au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de peste 11 mil. lei (peste 3 mil. euro).



Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o scadere de 4,5%, mai redusa decat pierderile inregistrate de cele mai multe dintre titlurile principale de la Bursa. Pretul titlurilor a scazut ieri pana la un minim de 0,855 lei/actiune, la acest nivel facandu-se si inchiderea. Pe parcursul zilei, titlurile s-au tranzactionat la un pret maxim de 0,89 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu actiunile bancii au insumat 6,47 milioane de lei (1,8 milioane de euro). Titlurile celorlalte doua banci de la Bursa, BRD si Carpatica, au inregistrat ieri scaderi de 9,6% si, respectiv, 1,8%. Pretul actiunilor BRD a scazut pana la un minim de 15 lei/actiune, la care titlurile au si inchis ziua.



Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au reusit ieri sa termine sedinta in stagnare la nivelul pretului de luni, dar aceste actiuni inregistrasera de la inceputul anului scaderi puternice. Pierderile suferite de actiunile Petromidia pana in acel moment erau de altfel mult mai mari decat cele inregistrate de restul actiunilor mari de pe piata. Ultima tranzactie de ieri cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,77 lei/actiune. La acest nivel, titlurile sunt cotate in scadere cu aproape 30% fata de finalul anului trecut. Scaderile suferite in acest an au venit pe fondul acuzatiilor aduse anchetei declansate de procurori managementului grupului Rompetrol si al rezultatelor slabe din primul trimestru.



Actiunile retailerului IT&C Flamingo Bucuresi au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,375 lei/actiune, la fel ca si in ziua precedenta. Titlurile Flamingo au fost, de altfel, printre putinele care nu au inregistrat ieri scaderi. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost de 0,25 milioane de lei (72.000 de euro). Flamingo a raportat in ultimele zile mai multe vanzari ale unor persoane initiate. Aurel Sobaru, persoana initiata din cadrul Flamingo, a fost raportat ca a vandut un pachet de 100.000 de actiuni, in valoare de 37.500 de lei (10.500 de euro). De la inceputul anului, actiunile Flamingo au scazut cu 8,3%.



Actiunile Condmag au continuat sa faca obiectul unor tranzactii importante, transferurile realizate ieri cu aceste titluri insumand 0,67 mil. lei (0,19 mil. euro). Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 0,8 lei/actiune, egal cu cel de la finalul sedintei precedente. Unul din principalii cumparatori de actiuni Condmag in ultima perioada a fost SIF Moldova, care a raportat recent ca a cumparat titluri reprezentand 1% din capitalul societatii. Principalul vanzator a fost Mihai Craciun, unul din actionarii principali ai societatii, care si-a redus detinerea de la 37,5% la 17,4%. Condmag a anuntat recent ca intentioneaza sa treaca la Categoria I a Bursei de Valori, in prezent societatea fiind cotata pe piata RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO