Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Firma de prospectare geologică Prospecţiuni a raportat un profit net de 3,5 mil. lei în primul trimestru din 2024, în urcare cu 177% faţă de T1/2023

Bursă. Firma de prospectare geologică Prospecţiuni a...

Autor: Tibi Oprea

23.05.2024, 15:10 228

Compania de prospectare geologică Prospecţiuni din Bucureşti (PRSN), deţinută majoritar de omul de afaceri Ovidiu Tender şi cu SIF Muntenia în acţionariat, a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 3,5 mil. lei, în urcare cu 177% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la afaceri de 47,5 mil. lei, cu 15% mai mici.

„Această descreştere a fost generată de structura şi tipul de proiecte geofizice desfăşurate în perioada de referinţă. De asemenea, un proiect început în luna ianuarie, a fost stopat şi amânat, din cause independente de voinţa noastră – probleme de acces în teren, pentru partea a doua a acestui an. Societatea şi-a reorientat activitatea şi a început un alt proiect, însă, ca urmare a acestor întârzieri, în cadrul acestui proiect nu au fost înregistrate venituri în primul trimestru”, notează societatea.

Activitatea diviziei de logging a înregistrat p scădere de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a deciziei reducerii activităţilor de punere în funcţiune a sondelor de ţiţei şi gaze din primul trimestru a unui dintre principalii clienţi.

„Pe fondul menţinerii preţului petrolului la aproximativ 80 USD pe baril, respectiv a gazelor naturale la aproximativ 2,3 USD pe mc, perspectiva pe termen scurt şi mediu prevede o menţinere a investiţiilor companiilor din piaţa upstream la un nivel ridicat. Astfel, pentru anul 2024, avem în vedere o creştere a activităţii de achiziţie de date geofizice, cât şi o creştere a volumului serviciilor de investigare geofizică în gaura de sondă şi perforare”, adaugă compania.

Prospecţiuni şi-a bugetat pentru 2024 afaceri de 250,8 mil. lei, în creştere cu 1,6% comparativ cu 2023 şi un profit brut de 26,5 mil. lei, cu 24,8% mai mic, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din bugetul de venituri şi cheltuieli.

Compania are 147 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 55,7% de Tender SA, în timp ce SIF Muntenia deţine 11,8% din capitalul social. Acţiunile PRSN înregistrează o creştere de 29% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 7 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24